«Stjernekamp»-Nora velger Rune Rudberg

- Jeg fikk hakeslepp.

BRENTE GAMLE BROER: Etter siste dom og soning, brøt Rune Rudberg med med livsstilen og flyttet til indre Østfold: - Nå bor jeg sammen med normale folk, som legger seg om kvelden og sover om natta, sier Rune Rudberg - som er singel og trives med det.  Foto: Lars Eivind Bones
BRENTE GAMLE BROER: Etter siste dom og soning, brøt Rune Rudberg med med livsstilen og flyttet til indre Østfold: - Nå bor jeg sammen med normale folk, som legger seg om kvelden og sover om natta, sier Rune Rudberg - som er singel og trives med det. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Tre artister gjenstår i «Stjernekamp» på NRK1.

Og siden det handler om danesbandmusikk, er det Rune Rudberg som er veileder og gjestedommer.

Dansebandkveld Denne helga skal artistene «opp» i danseband, og hva er ikke mer naturlig enn at Rune Rudberg er ukas artisthjelp - og gjestedommer på direkten lørdag kveld?

I morgen må en av disse forlate programmet: Nora Foss Al-Jabri, Reidun Sæther eller Jørn Hoel. Lørdag 15. november er det finale.

- Jeg fikk hakeslepp og ble lang i maska og målløs da jeg møtte Nora. Hun hadde valgt «Ut mot havet», min største hit noensinne, sier Rudberg til Dagbladet.

La om livsstilen «Ut mot havet» ble en monsterhit da den kom i 1988, og Rune Rudberg ble stjerne over natta. Låta ble vendepunktet hans som artist, på godt og vondt. Det har vært mange skandaler: kvinnehistorier, alkohol, rus, ville fester - og fengelsdommer for skatteundragelser og narkotika og ruskjøring.

- Jeg har det bra, nå. Har lagt om livsstilen.

- Etter at jeg for snart tre år siden sonet seks uker for kjøring i påvirket tilstand, byttet jeg ut nettverket mitt og flyttet til Knapstad ved Askim. Jeg har sittet inne og gjort opp for meg. Nå bor jeg sammen med normale folk, som legger seg om kvelden og sover om natta.

Singel på 5. året 53-åringen bruker all sin tid på musikken. Han har også lagt motorsporten på hylla. Ikke fordi han mistet lappen, for norgesmesteren i shortcar hadde dispensasjon for å kjøre spesialbygde biler på bane.

Rune Rudberg er minst like godt kjent for sine kvinnehistorier som for musikken.

- Han vært vært singel i fem år nå. Jeg trives alene. Savner det heller ikke, sier Rudberg og forteller at han satser seriøst på musikken og bandet sitt: Rune Rudberg Band.

Ny dag - ny dialekt - Siden jeg blir med på «Stjernekamp», får jeg min andre frilørdag i år. Vi turnerer hver eneste helg. Har kjøpt en kjempebuss. Vi legger oss om hvelden etter konsert og våkner til en ny dialekt dagen etter, sier Rudberg

Han innrømmer at det var litt rart å møte Jørn Hoel og veilede ham, en allsidig artist med lengre fartstid enn Rudberg.

- Det gikk bra. Jørn er en kjempekar, og jeg hadde et og annet å fortelle ham. Alle tre artistene trodde at dansebandmusikk skulle være så enkelt, men ble overrasket av at det er mye som skal stemme her også.

- Jørn kan synge alt -Jeg måtte få Jørn til å stramme inn ordene, ikke dra dem så veldig ut. Men fyren kan jo synge alt - til og med opera. Reidun har en fantastisk stemme, men manglet litt på dynamikken. Reidun gjør en kjempeversjon av Lotta Engbergs «Hundra procent», som hun kom på en tredjeplass med i den svenske MGP-finalen i 1988.

Rune Rudberg har knapt hørt noen andre synge hans «Ut mot havet», men hadde lite å utsette på Noras versjon.

- Jeg vet ikke hva det er, «ærefrykt», kanskje. Men jeg kan ikke huske noen andre artister har spilt «Ut mot havet». Er det fordi noen tror den er «hellig»? Jeg er veldig glad for at Nora valgte den, sier Rudberg.

Han forteller at Nora har hørt «Ut mot havet» siden hun var liten jente.

- Foreldrene spilte den hjemme, men også hun syntes den var vanskeligere enn hun hadde trodd.

- Mye lidenskap - Ja, hun fortalte meg at det. Du vet, med dansebandmusikk er det litt som med country — det er mye lidenskap. Og du står på scenen og ser publikum i øynene. Da må du tro på det du synger, sier Rudberg.

Han synes det er veldig hyggelig å få lov til å være coach og veileder i «Stjernekamp». Han beskriver det som om å bli tatt ordntlig på alvor.

- Du vet, dansebandsjangeren blir ikke alltid tatt på alvor, sier Rudberg, som føler at han og sjangeren de siste åra er blitt mottatt mer mer respekt.

- Vi fikk en Spellemannominasjon i fjor. Jeg regner ikke Rune Rudberg Band for et rent danseorkester, vi ligger mer i pop-country-landskapet, sier han.