«Stjernekamp»-Reidun: - Har hatt noen fortvilte år

Trodde valget hun tok som 17-åring skulle ødelegge alt.

TVILTE PÅ VALGET :  Reidun Sæther skulle egentlig bli operasanger.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TVILTE PÅ VALGET : Reidun Sæther skulle egentlig bli operasanger. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) Hittil har Reidun Sæther (33) hatt en eventyrlig ferd gjennom sjangerne i NRKs «Stjernekamp», med konsekvent overstrømmende tilbakemeldinger fra dommerne. I kveld synger deltakerne opera, en sjanger som vekker minner hos Sæther.

- Jeg har hatt noen fortvilte år, sier Sæther til Dagbladet før kveldens sending.

Hun snakker om et avgjørende valg hun tok som 17-åring: Å takke nei til skoleplassen hun ble tilbudt i operagruppen ved det prestisjefylte Musikkonservatoriet i danske Århus.

- Det var liksom operasanger jeg skulle bli da jeg begynte å satse på sang, og det var jo svært å komme inn i Århus. Men når man nærmer seg en klassisk utdanning, får man beskjed om at man må slutte å synge alt annet. Jeg husker at jeg tenkte: «Men jeg elsker jo å synge Whitney Houston!» Jeg endte med å takke nei.

Lenge lurte hun på om hun hadde valgt riktig.

- Det hele kom som en overraskelse, med fortvilelse og tårer for både meg selv og sanglæreren min. Da jeg et par år senere ikke kom inn på Norges Musikkhøgskole, følte jeg at jeg hadde tråkket fullstendig i salaten, forteller Sæther.

Sjenert barn Det var ingen som spådde at Reidun Sæther skulle komme til å dominere teater- og musikalscener da hun var liten. Selv omtaler hun seg som ei veldig sjenert jente.

- Det sies at jeg sang før jeg kunne snakke, men det var veldig få som visste at jeg kunne synge før jeg ble 16 år og begynte på musikklinje, sier Sæther i dag.

Som 22-åring begynte hun på Teaterhøyskolen i Gøteborg, og siden har hun hatt sentrale roller i store teater- og musikaloppsetninger som «Cats», Queen-musikalen «We Will Rock You» og «Spamalot». I 2012 tok hun seg helt til finalen i norske MGP med låten «High on Love». Neste uke slipper hun plate i blues/soul-landskapet.

- Nå kan jeg jo se at jeg valgte riktig. Klassiske sangere levere med strenge rammer og må ha disiplin til å øve opptil åtte timer daglig, mens jeg raskt mister inspirasjon hvis jeg må jobbe med noe jeg synes er kjedelig. Jeg vil rett og slett ikke begrense meg. Det endte godt, men det har virkelig vært en lang vei å gå, sier Sæther.

- Tror Jørn Hoel overrasker I kveld synger Sæther arien «Chi il bel sogno di Doretta» fra Puccini-operaen «La rondine», et relativt lite kjent stykke.

- Sopran Solveig Kringlebotn mener det er så lite kjent fordi det rett og slett er for vanskelig å synge, sier Sæther.

Dermed har hun igjen valgt seg en skikkelig utfordring. Forrige uke, i sendingen med hip hop-tema, havnet hun blant de tre med færrest stemmer sammen med Jørn Hoel og Anita Skorgan. Det var Skorgan som endte med å ryke ut. Da hadde Sæther tolket Missy Elliotts hit «Get Ur Freak On».

- Jeg har bestemt meg for ikke å kjøre «safe», det må være noe som står på spill. Denne arien er en sang kanskje ikke så mange kjenner til fra før, men samtidig ga den meg gåsehud fra topp til tå da jeg hørte den første gang, sier Sæther.

Hun har troen på ringreven Jørn Hoel i kveld. Han har valgt seg kanskje den største operasvisken av dem alle: «Nessun Dorma».

- Jeg tror Jørn overrasker! Han kan imponere med høyden han når. Han er jo egentlig en lys tenor, men har aldri vist den siden før, avslutter Sæther.