STJERNEKRIGER: - Det har vært en sult og en drive som har vært veldig utmattende, sier Ella Marie Hætta Isaksen. I kveld vant hun «Stjernekamp» etter en forrykende finale. Til Dagbladet avslører hun planene for kveldens feiring sammen med andreplassvinner Ulrikke Brandstorp. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet ... Vis mer

Stjernekamp 2018

«Stjernekamp»-seieren gikk til Ella Marie: - Hun forandrer verden litt

Folket har talt. Ella Marie vant «Stjernekamp».

FORNEBU (Dagbladet): Etter en spenningsfylt finale er «Stjernekamp» offisielt over for i år. Ella Marie Hætta Isaksen og Ulrikke Brandstorp har begge kjempet hardt for seieren, men bare én kan stå igjen som «Norges ultimate entertainer 2018».

Seernes dom er klar: det er Ella Marie Hætta Isaksen som vinner årets «Stjernekamp».

Ella Marie og Ulrikke har begge sunget tre selvvalgte låter hver i kveld: en reprise fra årets «Stjernekamp», en låt fra sitt eget repertoar, og en selvvalgt finalelåt.

- Jeg er ekstremt takknemlig. Tusen takk, alle sammen, utbrøt en gråtkvalt Isaksen fra scenen.

- Helsikes hinderløp

De siste minuttene av «Stjernekamp»-sendingen fikk Ella Marie synge finalelåten «Ozan» på nytt. Til de siste tonene av sangen drysset det gyllen konfetti ned fra taket, og Ella Marie veivet til publikum med armene, tydelig beveget.

- Dette er helt sjukt! Jeg klarer ikke å tenke. Jeg er veldig lettet. Det føles ut som jeg har vært med på et helsikes hinderløp, som jeg bare har spurtet meg gjennom. Det er først nå jeg får puste, og det føles godt å få litt pust i lungene igjen, sier Ella Marie til Dagbladet så fort kameraene er skrudd av.

Hun forteller at hun er helt overveldet, men tar med seg alle de gode tilbakemeldingene videre.

- Det er sjelden jeg har vært så nervøs som jeg var i kveld før åpningsnummeret. Ting gikk så fort, og så tok jeg meg selv i det – at shit, nå er jeg midt i det jeg har sett for meg så mange ganger. Plutselig står jeg her, sier hun, og legger til:

- For en kveld dette har vært. Jeg tror jeg kommer til å huske dette resten av livet mitt.

Saken fortsetter under bildet.

JUBEL: De siste minuttene av sendingen drysset det gyllen konfetti over vinneren. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
JUBEL: De siste minuttene av sendingen drysset det gyllen konfetti over vinneren. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- En vond kjærlighetssang

Det var på forhånd svært jevnt mellom de to gjenværende deltakerne, som er blitt beskrevet som veldig forskjellige med hver sine unike egenskaper.

Ulrikke har gjennom sesongen fått mye ros for å være full av energi, og for alltid å sette opp et skikkelig show. Ella Marie har fått ros for sin særegenhet og tilstedeværelse på scenen.

Ella framførte blant annet låten «In Comparison» sammen med bandet sitt Isák, og fikk svært gode tilbakemeldinger fra dommerne.

- Pop, elektronika og det samiske. Det er deg. Jeg elsker at du insisterer på at det ikke er en kjærlighetssang i teksten, og så er det – en vond kjærlighetssang. Jeg kan både gråte og danse, og det liker jeg veldig godt, sa Mona B. Riise til Ella.

- Hun forandrer verden litt

Kulturminister Trine Skei Grande var også til stede blant publikum, og avslører at hun har fulgt Ella Marie lenge, fra før hun ble med i «Stjernekamp».

- Jeg har fulgt med Ella ganske lenge. Så det var veldig gøy når hun ble tatt ut til å være med. Det betyr at jeg har fulgt med på Stjernekamp mer nå, enn jeg vanligvis har pleid å gjøre. Jeg mener at hun er et fantastisk forbilde, og det at vi har så unge artister som er så gode, sier noe om hvordan Norge er blitt et bedre musikkland, sier Grande, og fortsetter:

- Og så mener jeg at hun skaper noe helt nytt ved å bruke det samiske og det norske språket sammen. Med det hun står for, i det å bringe bånd mellom alle folk i Norge, og mer stolthet til bruken av det samiske - så forandrer hun verden litt når hun står på scenen.

Ella Marie forteller at det er akkurat dette som gjør at hun vil være på scenen.

- Det er dette som gjør at jeg trosser alt av både nerver og angst, og går på scenen. Jeg pleier å ha angst i hele kroppen. Men det er dette som gjør at jeg fortsetter. Det at folk tar tilbake stoltheten og språket vårt på grunn av noe jeg kan gjøre, gjør at jeg vet hva jeg skal gjøre resten av mitt liv, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

ÅPNINGSNUMMERET: Ulrikke og Ella Marie åpnet showet med et forrykende fellesnummer. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ÅPNINGSNUMMERET: Ulrikke og Ella Marie åpnet showet med et forrykende fellesnummer. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Unner henne seieren

Selv om Ulrikke ikke nådde helt opp i kveldens sending, unner hun Ella Marie seieren. Da hun møter Dagbladet på scenen kort tid etter at direktesendingen er over, tørker hun vekk noen tårer.

BOBLER OVER: Ella Marie og Ulrikke er så glade etter å ha fått vite at de går videre til finalen i “Stjernekamp”, at de nesten ikke klarer å svare på spørsmålene fra journalisten. Vis mer

- Selvfølgelig er jeg lei meg. Det er dritkjipt. Jeg skulle gjerne ha vunnet selv. Men sånn er livet. Jeg unner Ella den seieren, og det er et liv etter «Stjernekamp» også, sier Ulrikke til Dagbladet.

Hun fortsetter med å fortelle at det har vært vanskelig å ta inn over seg alle inntrykkene med en gang.

- Men for et eventyr det har vært. Det føltes som vi vant allerede da vi kom til finalen. Ella Marie har vært helt fantastisk, og hun fortjener den førsteplassen uten tvil, sier hun.

I kveld skal Ella Marie og Ulrikke feire at «Stjernekamp»-eventyret er over.

- Nå skal vi feste, slår Ulrikke fast.

- Jeg og Ulrikke har en deal om at vi skal feste som vi aldri har festet før, og feire all den harde innsatsen vi har lagt ned disse ukene, sier Ella Marie.

Saken fortsetter under bildet.

REPRISE: Ella Marie sang hip hop-låten «Fancy» på nytt, til gode tilbakemeldinger fra dommerne. Thomas Felberg kalte henne «hiphopdronninga». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
REPRISE: Ella Marie sang hip hop-låten «Fancy» på nytt, til gode tilbakemeldinger fra dommerne. Thomas Felberg kalte henne «hiphopdronninga». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Hiphopdronninga er i huset

I kveld fikk vi et gjensyn med Ella Maries framføring av «Fancy» av Iggy Azalea feat. Charli XCX. Thomas Felberg holdt ikke tilbake med lovordene etter at Ella hadde framført sin repriselåt.

- Hiphopdronningen er i huset og det ruller og skvetter bortover. Dette er en låt som kler deg. Den er jo nesten din. Du covret ditt eget cover, som du selv sier. Du har dette i lomma, og flowen er upåklagelig. Refrenget oser attitude, selvtillit og meloditeft, sa Felberg.

Da Ella til slutt hadde framført joiken «Ozan», var dommerne overbevist.

- Alt vi ønsker oss er å føle noe. Det er egentlig en enkel melodi. Men det er helt vilt. Det er så vakkert og så trist. Jeg vet ikke hva du joiker, men jeg kjenner smerte og ensomhet. Du gir det til meg, så føler jeg meg mindre alene. For alle vi, selv om man er voksne, prøver å finne veien, sa Mona B. Riise, og fortsetter:

- Du har en helt særegen stemme. Det er ingen som kan joike som du. Du gjør denne låten sterkere og større og helt Ella Marie, sånn som du alltid gjør det. Det er helt vidunderlig vakkert. Tusen takk, Ella Marie.

Saken fortsetter under videoen.

OVER: - Nå er det over, sier Ulrikke Brandstorp, etter å ha måttet se seg slått i «Stjernekamp»-finalen av Ella Marie Hætta Isaksen. Brandstorp innrømmer at det er kjipt å ikke vinne etter ti ukers hardt arbeid. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Tok av seg hatten

Adam Douglas tok av seg hatten for Ella Marie, mens Thomas Felberg «løftet på krøllene».

- Når du kommer ut og joiker så står tiden stille. Det er en utrolig overbevisning i joikens kraft. Det er nesten så jorda beveger seg, altså, sa Felberg.

Da Dagbladet snakket med de utstemte deltakerne tidligere denne uka, var det flere som trakk fram hiphop-nummeret som et av Ella Maries absolutte høydepunkt i konkurransen. Maria Arredondo mente blant annet at hun har et særpreg og en helt spesiell tilstedeværelse på scenen, og viste til Ellas hip hop-opptreden.

- Da følte jeg at det skjedde noe for henne. Jeg hadde ikke helt fått tak i det tidligere, men der kom den tilstedeværelsen jeg snakker om, sa Arrendondo.

Flere har også kommet med lovord om Ellas joik. Og i løpet av finalekvelden fikk vi nok en gang se Ella på hjemmebane.

Saken fortsetter under bildet.

STERKT: Ulrikke kjempet til det siste, og fikk gode tilbakemeldinger fra dommerne blant annet for den nye låten sin.
STERKT: Ulrikke kjempet til det siste, og fikk gode tilbakemeldinger fra dommerne blant annet for den nye låten sin. Vis mer

- Hører kampen når du synger

Første gang Ella Marie opptrådte med joik på «Stjernekamp» sikret den unge artisten seg én av de to sekserne som Dagbladets anmelder har trillet denne sesongen. Da sang hun «Maze» av Mari Boine. Hun ble møtt av trampeklapp fra samtlige i salen på Fornebu.

- Dette var så sterkt. Fordi det er så tydelig at dette er deg, og det er sånn joik skal høres ut. Dette er en sjanger som har vært forbudt, og du hører kampen når du synger. Jeg er så glad du er med. Du har så mye på en scene å gjøre, samtidig som jeg vet du har et budskap bak, sa dommer Mona B. Riise.

Thomas Felberg, som vanligvis alltid har en kjapp kommentar på lager uttalte at han ble målløs, mens sjangerekspert Johan Anders Bær kalte Ella Marie for ei prinsesse.

Også meddeltakerne ble imponert over joiken.

- Det er skikkelig kult at Ella har klart å åpne opp for dette med joik til den norske befolkning, og å vise så godt med sitt vesen at hun er stolt av sin herkomst. Det er noe som vil stå igjen etter «Stjernekamp» for hennes del, sier Samantha Gurah.