STOLT: Du sprer stolthet til våre unge, og til oss alle sammen. Visst skal vi ut og være stolte over alt som er samisk, vi også, skriver innsenderen. Video: John Terje PedersenVis mer Vis mer

Debatt: Stjernekamp

Stjernekampseier med ekstra betydning

Det er nesten helt utrolig at samisk kultur har overlevd i møte med de enorme samfunnskreftene som har villet den til livs.

Meninger

Når Ella Marie Hætta Isaksen vinner Stjernekamp så feires det som en seier for hele det samiske folket. Ella Marie utløser dype følelser og en enorm samisk stolthet. Det har historiske grunner. Samer er ikke veldig vant til å vinne.

Joiken er blant de eldste musikkformene i Europa, men grunnen til at joiken enda lever er at modige samiske familier har trosset dyp skam, religiøs moral og statlig politikk og overlevert joiken i det skjulte.

Ella Marie utløser dype følelser og stolthet, det har historiske grunner. Samer er ikke veldig vant til å vinne, skriver innsenderen. Foto: NRK
Ella Marie utløser dype følelser og stolthet, det har historiske grunner. Samer er ikke veldig vant til å vinne, skriver innsenderen. Foto: NRK Vis mer

Det er nesten helt utrolig at samisk kultur har overlevd i møte med de enorme samfunnskreftene som har villet den til livs. Skammen som har fulgt joiken, har vært så sterk at selv jeg som er født sent på åttitallet, har følt på den i oppveksten.

Det er i et slikt blide vi må lese Ella Marie sin seier i Stjernekamp. Hun vinner selvfølgelig fordi hun er en fantastisk artist som behersker mange sjangre. Men, når hun som en ung samisk kvinne står frem og leverer joik med den største selvfølgelighet og vinner med det, ja så blir det en seier for samisk kultur. En revansj. Kulturen vår har en verdi og også vi kan vinne!

For mange i Norge er det vanskelig å forstå hvorfor undertrykkelseshistorien er så aktuell enda i dag. Fornorskningen tilhører jo fortida, kongen har sagt unnskyld og samene har fått Sametinget. Nå er vel alt bra?

Du skal ikke se lenger enn til kommentarfeltene til Ella Marie sin seier. Selv der, mellom hyllninger og gratulasjoner, kan man se fordommer og hat mot samisk kultur boble til overflaten. Det er bare en smakebit på den motstand og hets samer møter rundt i lokalsamfunn i Norge i 2018, spesielt i saker som omhandler reindrift eller samiske stedsnavn og skilt. Samer er dessverre vant til å få kastet dritt etter seg og det er lett å miste motet.

Derfor betyr det så mye når Ella Marie vinner Stjernekamp. Hun er en fantastisk inspirasjon for det samiske folket, som når ut til hjertene i de tusen hjem. Hun sprer stolthet til våre unge, og til oss alle sammen. Visst skal vi ut og være stolte over alt som er samisk, vi også. Joik og samisk språk skal høres, kofter skal synes, og ikke om noen skal få tråkke oss ned.

Tusen takk Ella Marie. Takk for at du tar kampen, og for at du styrker oss på den måten som du gjør. Du er en samisk ledestjerne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.