Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stjernekikkerne

Kvinner med lav utdannelse holder horoskopene i live.

KVINNELEKTYRE: Å lese horoskop henger sammen med kjønn, alder og utdannelse. Leserne er særlig unge, lavt utdannede kvinner. Kvinner er også mer tilbøyelige enn menn til å benytte seg av terapi og egenpleie i alle former, og søke selvforståelse og selvforbedring. Foto: Colourbox.
KVINNELEKTYRE: Å lese horoskop henger sammen med kjønn, alder og utdannelse. Leserne er særlig unge, lavt utdannede kvinner. Kvinner er også mer tilbøyelige enn menn til å benytte seg av terapi og egenpleie i alle former, og søke selvforståelse og selvforbedring. Foto: Colourbox. Vis mer
Kommentar

Noen fenomener er underlig seige. Et av dem er astrologi. I en vitenskapeliggjort verden lever ennå den mest tilfeldige av alle spådomsformer uten for mange rynker og lårhalsbrudd. Kanskje er det fordi den har funnet et varig hjem: I damebladene. Blant det faste stoffet bakerst har disse så godt som alltid et horoskop.

Å lese horoskoper hører sammen med lav utdannelse, med ungdom, og særlig med kjønn. For seks år siden fant forskerne Svein Sjøberg og Camilla Schreiner at oppsiktsvekkende 90 % av unge jenter leste horoskop, mot 36 % gutter. Et annet funn var at jo mer modernisert et land var, jo mer interesserte ble særlig jenter i emner som lå i skjæringspunktet mellom selvhjelp og alternativ religiøsitet.

Kanskje er det ikke så utidsmessig likevel? Større frihet og flere valgmuligheter skaper større rådvillhet. Behovet for guider og kuratorer blir større på alle områder. Ønsket om å skru støttehjul på dømmekraften, om å skjønne hva som vil skje om man velger slik eller sånn, er sterkt. Det har vært drivkraften bak mang en vennesamtale, psykologtime, og kjøp av avis med «slik gjør du»-forside, der den som leser prøver å plassere seg selv i forhold til andres erfaringer, relieffer og mønstre.

Det er ikke så rart det er kvinner som holder astrologien i live. Kvinner er mer tilbøyelige enn menn til å benytte seg av terapi og egenpleie i alle former, også yoga og massasje. De søker å forstå og forbedre seg selv i større grad. Men hvor man henvender seg for å finne denne forståelsen, avhenger av sosial og akademisk bakgrunn. Å søke råd i astrologien har langt lavere status enn å hente dem noe annet sted. Det uvitenskapelige, kommersielle og masseproduserte står sjelden høyt i kurs hos dem som har ressurser og overblikk. Og selv om de fleste som blar seg frem til horoskopet sitt, nok gjør det mer for å bli underholdt enn for å få nye innsikter, appellerer det lille avsnittet under Tyren eller Vannmannen til en litt nifs tilbøyelighet.

Dette er dét som kalles Barnum-effekten, og som er en hang til å lese en generell beskrivelse og føle at den passer på oss selv. Begrepet stammer fra pyskologen Bertram Forer, som i 1948 ga hver av studentene sine en personlighetsskisse og fortalte dem at det var en unik tilbakemelding på en personlighetstest de hadde tatt. Alle studentene fikk samme beskrivelse, og hver og en vurderte den som en presis analyse av seg selv.

Britiske kvinner som tror på astrologi, har vist seg å ligne kvinner som hører til samme stjernetegn som dem selv, i større grad enn de som ikke bryr seg. Beskrivelsen som hevder å være av dem selv, former selvforståelsen og selvformidlingen. Og både de som lager horoskopene, de som leser dem og de som fnyser av dem, vet at de lever i selvforståelsens og selvformidlingens gullalder.