Stjerneklar Altman-film

Superstjernene står i kø for å spille i Robert Altmans neste film, «Gosford Park».

Robert Altman drar til England for sin neste film, «Gosford Park» og med seg har han kremen av britiske stjerner.

Jude Law («Den talentfulle Mr. Ripley»), Emily Watson («Breaking the Waves»), Kristin Scott Thomas («Den engelske pasienten») og Helen Mirren («Jane Tennyson») er klar til å i kle seg kostymer fra 1930-tallet.

Sosiale forskjeller

Handlingen i filmen tar for seg forskjellene mellom de sosiale klassene i 30-tallets England. Altman har hentet inspirasjon til historien fra Jean Renoirs klassiske «La Regle du Jeu» (1939) eller «Spillets Regler».

- Det er en historie om et jaktlag, det skjer et mord på et svært slott. Adelen er omgitt av en rekke tjenere, sier Robert Altman til den franske avisen Le Figaro.

En Amerikansk auteur

Robert Altman er en regissør som aldri har solgt seg til Hollywoods pengemaskineri. Opp igjennom hele sin karriere har han holdt fast på sin egen stil. Vi kjenner ham kanskje best fra filmene «The Player» og «Short Cuts», men hans karriere begynte ikke der.

Altman startet som tv-regisssør og fikk sitt gjennombrudd med den samfunnskritiske og kullsvarte komedien «M.A.S.H» (1970) om leger i Korea krigen Hans mest anerkjente film er den kritikerroste «Nashville» (1975) hvor han videreutviklet sin fortellerstil. Et av Altmans kjennetegn er at han vever et edderkoppnett av historier og knytter dem sammen i en og samme film.

STJERNELAG:Robert Altman, Helen Mirren, Scott-Thomas, Jude Law og Emily Watson Foto: SCANPIX
STJERNELAG:Robert Altman, Helen Mirren, Scott-Thomas, Jude Law og Emily Watson Foto: SCANPIX Vis mer

Nedtur

Etter suksessen med «Nashville» gikk det litt opp og ned for Robert Altmans karriere. Selv om han fortsatte å kritisere den amerikanske filmen med filmer som «3 Women» (1977) og «A Perfect Couple» (1979) vendte både publikum og kritikerne ryggen til Altman.

Selv om hans neste film, Popeye» (1980) tjente penger, så Robert Altman på filmen som en sann katastrofe og han trakk seg tilbake. På 80-tallet laget han kun smale filmer - langt borte fra Hollywoods larm. Blant annet «Fool for Love» (1985) med en ung Kim Basinger.

I 1992 tok han hevn på Hollywood og lagde «The Player» som jo nettopp handler om filmbyens hysteriske forhold til seg selv. Han er nå aktuell med «Dr. T and the Women» hvor Richard Gere spiller gynekolog med et noe spesielt syn på kvinner. Filmen får norgespremiere i løpet av våren.