Stjernekokkene raser over den nye Michelin-guiden

- Påstår at de skal gjøre noe nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg synes det er rart at de påstår at de skal gjøre noe nytt når de lanserer en nordisk guide, og så har de ikke tatt turen innom Bergen, Stavanger eller Trondheim, det er mange spennende ting som skjer der, sier matskribent Andreas Viestad til Dagbladet.

Torsdag morgen ble det offentliggjort hvilke restauranter Michelin-juryene mener det er verdt å kjøre en lang omvei for å spise ved. 

Verdens ypperste restauranter blir kåret, og i år har det også blitt lansert en matguide i nordisk versjon for første gang.

Alle stjerne-restaurantene i Norge til nå, har vært forbeholdt hovedstaden. Med unntak av Gøteborg i Sverige, gjaldt det også for resten av Norden - fram til i dag. 

Nytt for årets guide er at restauranter i Malmø og i Århus er tatt med.

- Samme i ny emballasje Selv om det var knyttet mye spenning til om de norske Michelin-restaurantene kom til å øke antall stjerner i år, er resultatet det samme som 2014.

Ingen nordiske restauranter fikk tre stjerner.

SKUFFET: Norges første stjernekokk Eyvind Hellstrøm og Andreas Viestad er ikke imponerte over den nye Michelinguiden. Foto: Dagbladet.
SKUFFET: Norges første stjernekokk Eyvind Hellstrøm og Andreas Viestad er ikke imponerte over den nye Michelinguiden. Foto: Dagbladet. Vis mer

Maaemo beholder sine to stjerner, mens resturantene Ylajali, Statholdergaarden og Fauna i Oslo beholder sin ene stjerne.

- Det er vanskelig å se hva de har gjort annerledes enn å pakke inn det samme som de har gjort i flere år i en ny emballasje. Det er overraskende og skuffende, sier Viestad til Dagbladet.

- Vet du at de ikke har vært i de andre byene?

- De har ikke oppføringer derfra. Det er helt åpenbart at de ikke har vært der. Jeg mener det er mange flere man burde ha vurdert stjerner til.

- Overraskende Viestad mener Renaa i Stavanger, Colonialen i Bergen og Credo i Trondheim burde vært vurdert for en stjerne. 

- Det mest overraskende er at de ikke har vurdert mange gode og åpenbare kandidater.

GRATULERTE: Andreas Viestad var på plass på Maaemo torsdag morgen for å kommentere Michelin-stjernene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GRATULERTE: Andreas Viestad var på plass på Maaemo torsdag morgen for å kommentere Michelin-stjernene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Norges første stjernekokk Eyvind Hellstrøm deler samme syn. Han mener den nye Michelin-guiden er skuffende og latterlig.

- De har ikke fulgt mye med i timen, sier Hellstrøm om Michelin. De burde vært i Bergen og Trondheim også. Det er forunderlig at de ikke klarer å gjøre en grundigere jobb når de lanserer en nordisk guide, de har mistet litt av sin troverdighet, sier Hellstrøm.

Han var sjef på Bagatelle da restauranten fikk Norges første stjerne i guiden i 1986.

- Michelin er mystisk og mytiske og skaper masse buzz for ingenting. Ingen restauranter med tre stjerner i Norden er skuffende og lattering. At Noma ikke får er rart, sier Hellstrøm til DN.

- En skandale Tommy Raanti fra Gastronomisk institutt i Stavanger kaller den nye guiden for en skandale.

- Jeg er skuffet over resultatet. Jeg er spesielt skuffet på vegne av alle de gode restaurantene vi har i Norge, sier Tommy Raanti fra Gastronomisk institutt i Stavanger.

I AKSJON: Sjefskokk på Maaemo, Esben Holmboe-Bang, skal rett til Stockholm på Michelin-event i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I AKSJON: Sjefskokk på Maaemo, Esben Holmboe-Bang, skal rett til Stockholm på Michelin-event i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Raanti spekulerer i om Michelin-juryen i det hele tatt har reist rundt i Norge.

- Det virker ikke som de har tatt seg bryet med å reise rundt. Jeg ser rett og slett på dette som en liten skandale. Han mener at litt av hensikten med å lansere en nordisk guide er å presentere flere byer enn tidligere, mens denne guiden nesten er uforandret fra 2014. De to nye byene som er tatt med i guiden er Århus og Malmø.

- Da kunne de heller ha ventet, tatt seg tid og bryet med å reise skikkelig rundt og gi ut en verdig guide i 2016. Den her holder rett og slett ikke mål.

- Hinsides Før utdelingen ble Renaa i Stavanger, Colonialen og Lysverket i Bergen og Bekkjarvik Gjestgiveri utenfor Bergen trukket frem som hete kandidater utenfor Oslo. 

- Det virker nesten som de har skippet Norge. Jeg hadde også trodd at Ylajali skulle få to stjerner, det hadde de fortjent. Ellers synes jeg at det er fullt fortjent at de som beholder sine stjerner gjør det. Det er ingen av de nordiske restaurantene som har oppnådd tre stjerner, sier Raanti.

Før offentliggjøringen torsdag ble det spekulert i om det for første gang skulle bli utdelt tre stjerner i Norden og om Maaemo i Oslo var én av dem som skulle få, det skjedde ikke.

FORNØYD SJEF: Esben Holmboe-Bang er stolt over å ha beholdt de to stjernene sine. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORNØYD SJEF: Esben Holmboe-Bang er stolt over å ha beholdt de to stjernene sine. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke overraskende at det ikke ble delt ut tre stjerner, for de følger sitt franske system og det virker ikke som det er åpning for kulturelle forskjeller. Det er helt hinsides at Noma i København ikke har fått tre stjerner.

Sjefskokk på Maaemo, Esben Holmboe-Bang, vil ikke kommentere Viestad og Hellstrøms påstander.

- Det er ikke noe vi kommenterer. De får mene det de vil, sier han, og legger til:

- Men både Malmø og Århus har da fått to stjerner. Det er nytt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer