Stjernekrig på utstilling

LONDON(Dagbladet): George Lucas' stjernekrigere går til kunsten for å nå nye høyder.

I dag åpner utstillingen «The Art of Star Wars» på Barbican kunstsenter i London.

  • To år har det tatt kurator Conrad Bodman å samle effekter og gjenstander fra alle de fire Star Wars-filmene. Nå skal hele stjernekrigsfenomenet stilles ut i full bredde, med detaljer helt fra suksessen begynte i 1977. Og ikke minst skal publikum ha muligheten til å delta i de berømte romfantasiene.

- Jeg har vært på flere turer til Skywalker Ranch, og har gravd meg gjennom arkivene, forteller Bodman til London-magasinet Time Out. Mange fans misunner ham nok turene til George Lucas' hovedbase i California, men nå kan alt beundres og betraktes på nært hold for den som tar seg en tur til London før 3. september.

  • Entusiaster kan finstudere detaljene i tegningene bak Darth Vaders drakt og prinsesse Leias berømte kjoler. Dronning Amidalas fantastiske hodepryd, kappe og smykker og Luke Skywalkers originale lanse er blant høydepunktene.

Barbican byr på modeller og dukker som er ikledd originale kostymer. Her finnes tegninger og drakter som nennsomt er fraktet fra USA. Kuratoren har fått med seg malerier som viser de kjente scenene, og slik kan tilskuere oppleve og beskue det detaljerte arbeidet som har ligget bak de enorme filmsuksessene.

Publikum kan også delta interaktivt og designe selv på datamaskiner og prøve seg fram i stjernerommet på CD-rom. En «Star Wars»-utstilling er selvsagt et moderne konsept.

Det skal være et eget lekeområde for små stjernekrigere. Og muligheten for å kle seg ut med de fabelaktige maskene er også en del av utstillingen. Her er det altså tillatt å se og røre både for små og store stjernekrigfans.

  • Folka bak stjernekrigerne følger selvsagt med i tida. Derfor har de nå kommet med enda et videospill. Det heter «Star Wars: Force Commander», og det byr på muligheter til å leke seg på begge sider i kampen, både som tjener av imperiet og som opprører. Det byr, ifølge de som har greie på videospill, på mange timer med moro - selv for den som ikke skulle være fan av filmene som var utgangspunktet for det hele.
BILDER FRA UTSTILLINGEN: I dag åpner utstillingen åpner på Barbican Center i London.