Stjernekritiker fikk fyken

Bidro blant annet til å gjøre Eminem stueren.

(Dagbladet.no): En av musikk-kritikkens viktigste veteraner, Robert Christgau (64), har blitt sagt opp i New York-avisa The Village Voice.

Christgau - som også har skrevet for publikasjoner som Spin, Playboy, Rolling Stone og Creem - har jobbet for The Village Voice siden 1969. Han har ofte vært tidlig ute med å plukke opp nye sjangre og bevegelser, og hyllet blant annet Eminem da de fleste kritikere utenfor hip hop-miljøet avfeide ham totalt.

64-åringen sier i et intervju med The New York Times at oppsigelsen kom overraskende.

- Jeg hadde ikke lagt noen planer, og hadde ikke tenkt til å dra noe sted. Jeg gjorde bare jobben min, sier han.

Omstridt fusjon

Totalt åtte reportere, kritikere og redaktører fikk sparken fra The Village Voice i slutten av forrige uke. Bohemavisa - som i fjor høst fylte 50 år - har fått til dels kraftig kritikk for nedskjæringene.

- Vi har sett fram til at en ny redaktør skulle komme inn, og i stedet blir vi rammet av dype kutt og oppsigelser - inkludert folk som Bob Christgau, som har bidratt til å sette Village Voice på kartet. Dette rammer hjertet av avisa, sier reporteren Tom Robbins til New York Times.

Village Voice Media fusjonerte i fjor høst med New Times Media, noe som har blitt fulgt av mye bråk. Totalt 20 journalister og redaktører har enten sagt opp stillingen sin eller fått sparken - blant dem som har sluttet i protest mot den nye ledelsen er Pulitzer-vinneren Sydney Schanberg.

MÅ GÅ: Robert Christgau er blant skribentene som må gå i den omdiskuterte ukeavisa The Village Voice. ARKIVFOTO: ANDERS GRØNNEBERG
MÅ GÅ: Robert Christgau er blant skribentene som må gå i den omdiskuterte ukeavisa The Village Voice. ARKIVFOTO: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer

Village Voice utgis ukentlig, og har tradisjonelt vært sett på som en av de viktigste kulturavisene i New York.

NY-avisene sliter

Britiske The Guardian ser bråket i Village Voice som del av en dypere krise blant New York-avisene.

Også gratisavisa New York Press - Village Voice sin største rival - sliter, etter frivillige og ufrivillige oppsigelser. The New York Observer er under nytt eierskap, og fremtiden er usikker. The New York Times sliter med å komme seg på offensiven etter en rekke skandaler de siste årene. The New York Post har et solid eierskap (Rupert Murdochs News Corporation), men har lagt seg på en politisk linje som står noe fjernt fra tradisjonelt liberale New York-avisene.

Robert Christgau opplyser i en mail at han håper det finnes arbeidsgivere der ute som vil sette pris på musikkskriveriene hans, og at han ikke ønsker å gi seg som anmelder. 64-åringen har gjestet Norge tidligere, blant annet under Bylarm i Stavanger i 2005.

Les anmeldelsene hans på Robertchristgau.com