Stjernelag bak film om Ole Bull

Liv Ullmann skal regissere, Arve Tellefsen skal være konsulent og Ketil Bjørnstad skriver manus. Nordisk Film har stablet et superlag på beina når de til våren 2005 skal lage storfilm om Ole Bull.

I minst ti år har Liv Ullmann og Arve Tellefsen hatt en felles drøm om å gjøre film ut av fiolinisten og komponisten Ole Bulls eventyrlige liv.

Nå har de fått med seg Nordisk Film med Stein Roger Bull i spissen som produksjonsselskap, og i disse dager tar Ketil Bjørnstad fatt på et års manusarbeid. Innspillingen blir en av de mest omfattende i norsk filmhistorie . Men Bull, som ikke er slekt med filmens hovedperson, vet foreløpig ikke om den slår budsjettrekorden til «I am Dina» på 126 millioner kroner.

På innsiden

Ole Bulls meritter ute i Europa og i Amerika var både mange og spektakulære nok til å ta nattesøvnen fra en filmbudsjettansvarlig. Ole Bull var rett og slett Norges første internasjonale stjerne, og skapte hysteri overalt med sin fiolin.

- Jo da, det er et mangfold av innfallsvinkler til Ole Bull. Og i og med at dette var en såpass stor person sier det seg selv at det nødvendigvis ikke blir noen «low cost»-film. Men skal vi basere filmen utelukkende på de spektakulære hendelsene i hans liv blir det både kjedelig og uinteressant. Vårt mål er å komme på innsiden av Ole Bull, sier Stein Roger Bull.

- Vi vet blant annet fra hans brev at han var en ensom og ulykkelig mann i store deler av sitt liv. Og fryktelig selvopptatt - som alle kunstnere, sier Arve Tellefsen som har vært nært knyttet til Bulls livshistorie i 30 år.

- Hele verden elsket ham, og han hadde en helt sinnssyk status ute i verden. Men selv hos de aller største menneskene finnes også helt grunnleggende menneskelige følelser som vi lekfolk kan gjenkjenne, sier Ketil Bjørnstad, som i 1995 skrev skuespillet «Spill» om forholdet mellom Bull og Myllarguten.

- Et ideal

- Derfor er vi svært lykkelige over at Liv Ullmann satser fullt på prosjektet. Hun har som regissør tidligere bevist at hun har intensiteten denne historien krever, sier Bull.

Valget av 2005 som premiereår er ikke tilfeldig. Markeringen av hundreårsvåren for unionsoppløsningen er utenkelig uten henvisning til Ole Bulls innsats, mener trioen.

- Han var en av forutsetningene for at nasjonalromantikken blomstret opp i Norge i siste del av 1800-tallet. Han ble med sin suksess et ideal for malere, komponister og diktere. Vi ser en fødsel for en norsk selvtillit ved det han sto for, sier Arve Tellefsen.

På engelsk?

Nordisk Film starter nå det omfattende arbeidet med å få finansiert filmen. Bull ser det som naturlig å få til et internasjonalt samarbeid. Derfor er det ikke en gang sikkert at Ole Bull kommer til å snakke norsk.

- Det er slike ting vi må diskutere med Liv i tida framover, sier Bull.

Men ganske sikkert er det at det blir Arve Tellefsen som skal få æren av å utgjøre lyden av Ole Bull.