Stjernelag flytter inn i Dinas hus

Neste uke starter filmopptakene av Herborg Wassmos roman «Dinas bok». Da kommer skuespillerne Maria Bonnevie og Gérard Depardieu til Kjerringøy i Nordland. Etter fire dager flytter de seg til Fornebu.

FORNEBU/KJERRINGØY (Dagbladet): Scenograf Steffen Aarfing har ennå ikke lest «Dinas bok». Men han har likevel bestemt hvordan Dinas hjem skal se ut, i filmen «Jeg er Dina».

Aarfing har heller aldri laget scenografi for spillefilm før. Det er hans tidligere samarbeid med «Dina»-regissør Ole Bornedal på teaterscenen som nå har ført ham til en gammel hangar på Fornebu. Danske Bornedal har gjort seg bemerket med en dansk og en amerikansk versjon av filmen «Nattevakten».

På Fornebu har Aarfing bygd opp innsiden av en 32 meter lang gårdsbygning med kjøkken, stuer og bibliotek. Det er Reinsnes, gården som Herbjørg Wassmos romanfigur Dina kom til da hun altfor ung giftet seg med den altfor gamle Jacob.

Men hvordan vet den danske scenografen hvordan stedet Reinsnes skal se ut når han aldri har lest Wassmos bok?

Vil være uvitende

- Vi skal ikke lage de samme bildene som bokas lesere har dannet seg. Derfor jobber vi ut fra filmmanuset og bruker boka bare som en teknisk referanse, sier Aarfing - som skaper filmens design sammen med sin scenografkone Marie m Dali.

- Hva med materialer og byggestil - blir det norsk?

- Jeg har fått et lynkurs i norsk byggestil, men har valgt å holde meg så uvitende som mulig. Utfordringen er å fjerne seg fra det, finne ut hvor ekstreme vi kan være i våre ikke-historiske valg. Vi skal ikke lage noe folkemuseum.

- Er det en fordel å vite minst mulig?

- Det kan absolutt være en fordel av vi kommer utenfra. Mange av dem som jobber med produksjonsdesignen blir entusiastiske over det vi foreslår, nettopp fordi det ikke er hva de har forventet.

Overraskelser

Aarfing lover en del overraskelser for dem som - etter å ha lest boka - har sine bestemte forestillinger om hvordan det ser ut på Reinsnes og andre steder Dina ferdes.

- Men det kommer til å se overbevisende ut. Hvis vi lykkes vil et internasjonalt publikum kunne si at det jaggu ser spennende ut i Norge.

Og for et slikt publikum - «Jeg er Dina» er tross alt et multinasjonalt prosjekt med engelsk som talespråk - er det vel heller ikke så nøye om et bergensk kjøpmannshus egentlig er Bogstad gård, om en hengt bergenser egentlig henger på Akershus festning, eller om uteopptakene fra Reinsnes tas fra det velbrukte norske opptaksstedet Kjerringøy i Nordland.

Reinsnes skal være et aktivt handelssted med Dinas gård i sentrum, og da passet Kjerringøy best, selv om det også der er tilført scenografi i form av ei ny bru og nye bygninger.

Håper på snø

Det er på Kjerringøy Maria Bonnevie og Gérard Depardieu starter opptakene i neste uke. Da bør det helst være snø. Hvis ikke har Aarfing og kompani noen kjemikalier i bakhånd som for en kortere periode kan få det til å lave ned.

Etter fire dager med filming der, drar skuespillere og stab til Oslo for å filme i studio til ut i mai en gang.

I tillegg til hangaren på Fornebu - vegg i vegg med «Big Brother»-huset - skal det også filmes hos Norsk Film på Jar i Bærum. Der ligger Dinas soverom. Ikke bare interiører, men også en dramatisk scene der en slede med Depardieu om bord forsvinner utfor en snødekket bergskrent, skal tas i studio.

Den franske stjernen er filmens største investering - og ikke noe man vil risikere å brekke beina på.

DINAS HUS: På Kjerringøy i Nordland ligger denne gården, som blir stedet Reisnes i filmen «Jeg er Dina».Foto: BJØRN ERIK RYGG LUNDE