Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernelag i Ibsen-film

Skuespillerne Kevin Spacey, John Cusack, Cate Blanchett og Stellan Skarsgård kan bli sentrale i Liv Ullmanns nye film, basert på Ibsens «Et dukkehjem».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet): Liv Ullmann (64) har sendt sitt filmmanus, som tar utgangspunkt i Henrik Ibsens klassiker «Et dukkehjem», til et kobbel av stjerneskuespillere. Regissøren og skuespilleren har hatt flere samtaler med toppnavnene. Dagbladet har tidligere skrevet at Cate Blanchett så godt som er klar for å spille Nora - forutsatt at de blir enige om honoraret.

Ullmann har flere stjerner som skal være på gli. Hun vil at John Cusack, kjent fra «Being John Malkovich» (1999) og «High Fidelity» (2000), skal spille den sentrale rollen som Helmer.

- Jeg har sett for meg ham som Helmer hele tida. Han har noe av det hemmelighetsfulle, merkelige og samtidig barnslige ved seg, sier Ullmann til Dagbladet.

Spacey sentral

Ullmann har også Hollywood-superstjernen Kevin Spacey, kjent fra filmer som «L.A. Confidential» (1997) og «American Beauty» (1999), på blokka.

- Spacey debuterte sammen med meg på Broadway da Ibsens «Gjengangere» ble framført. Han spilte Osvald, jeg fru Alving. Jeg ser for meg ham nå i den viktige rollen som Krogstad, han som sitter på gjeldsbrevet som Nora forfalsket, sier Ullmann.

I de siste åra har Spacey delvis forlatt stjernelivet i Hollywood til fordel for teateret og arbeid bak kameraet, men han lar seg kanskje friste av Ibsen og Ullmann. Ullmann har høy status blant anerkjente skuespillere. Hun kan - hvis hun vil og må - holde honorarene nede på et akseptabelt nivå. Å bli regissert av Ullmann regnes av mange som et karrieremessig løft.

Stellan Skarsgård har spilt i alt fra Hollywood-filmer til smale kunstfilmer, og er tiltenkt rollen som doktor Rank.

Innspilling i Norge

- Jeg har et a-lag, og de leser manuskriptet nå. Skulle de si nei, har jeg også svært gode navn i bakhånd. Men disse navnene vil jeg ikke røpe. Jeg har allerede sagt mer enn nok.

Ullmann bekrefter at filmen i utgangspunktet er tenkt ferdig i 2006, som sammenfaller med 100-årsmarkeringen for Ibsens død. Men hun mener det viktigste - tross alt - er å få laget filmen.

- Blir den spilt inn i Norge?

- Absolutt. Jeg kan ikke tenke meg «Et dukkehjem» uten. Det er et sted som peker seg ut, men jeg vil ikke si hvilket.

Ullmann og produsenten, som på norsk side er kommunikasjonshuset Dinamo, har ennå ikke vært på befaring for å finne egnede innspillingssteder. Filmen vil bli lagt til slutten av 1800-tallet, og budsjettet vil være langt større enn til en vanlig norsk film. Det er umulig å si hvor stort, siden finansieringen ikke er i orden.

- Får vi tak i de skuespillerne, vil finansieringen neppe være et problem, sier Liv Ullmann.

OPTIMISTISK: Liv Ullmann (64) vil lage en stjernespekket filmversjon av «Et dukkehjem».
PÅ ØNSKELISTA: Liv Ullmann spilte Ibsens «Gjengangere» mot Kevin Spacey på Broadway, og ser ham for seg i rollen som Krogstad. Cate Blanchett er så godt som klar for å spille Nora.