Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernelaget som slo gjennom i «X-Files»

Mulder og Scully er tilbake med nye episoder denne uka.

BEGYNTE I X-FILES: Ryan Reynolds, Lucy Liu og Aaron Paul hadde alle mindre roller i «The X-Files» og alle ble de store stjerner i åra som fulgte. Foto: Brent Perniac / Stella Pictures / Shutterstock
BEGYNTE I X-FILES: Ryan Reynolds, Lucy Liu og Aaron Paul hadde alle mindre roller i «The X-Files» og alle ble de store stjerner i åra som fulgte. Foto: Brent Perniac / Stella Pictures / Shutterstock Vis mer

(Dagbladet): En av tv-historiens største suksesshistorier gjør comeback denne uka. «The X-Files» hadde 20 millioner seere i USA under storhetstida mot slutten av 90-tallet, og 14 år etter siste episode gikk på lufta er David Duchovny og Gillian Anderson tilbake som de UFO-jaktende agentene Fox Mulder og Dana Scully. 

Duchovny og Anderson ble superstjerner gjennom serien med den uforglemmelige intromelodien. Førstnevnte fikk siden hovedrollen i den smått selvbiografiske kultserien «Californication», mens Anderson har gjort flere filmroller i åra siden «The X-Files» sendeslutt. 

Men de to er ikke de eneste store som fikk skjermtid og gjennombrudd i serien om paranormale aktiviteter. Ryan Reynold, Lucy Liu, Jack Black, Aaron Paul, Jane Lynch og Bryan Cranston hadde alle betydningsfulle gjesteroller i «The X-Files». Og svært mange av dem måtte finne seg i å spille roller som skulle dø. 

Fra komikk til «The X-Files» «Charlies Angels»-stjerna Lucy Liu spilte Ling i en episode i tredje sesong av «The X-Files». Lius rollefigur lider av blodkreft, og Mulder og Scully avdekker at hennes far forsøker å samle inn penger til kreftbehandling ved å selge egne organer på svartebørsen.

Komiker Jack Black er kanskje ikke den første man tenker på når navnet «The X-Files» kommer opp, men den allsidige 46-åringen spiller bestekompisen til en skurk med evnen til å styre elektrisitet. Det ender dessverre galt for Blacks rollefigur, som selv blir tatt av dage av sin overnaturlige kompis, forøvrig spilt av Giovanni Ribisi som seinere fikk rollen som Phoebes halvdumme bror i «Venner for livet».

Det også lang vei fra «Frustrerte Fruer» til «The X-Files», men Felicity Huffmann, kjent som Lynette Scavo i førstnevne frueserie, hadde også en rolle i «The X-Files», da som FBI-etterforsker.

Drept av tenåringsjenter Jane Lynch er best kjent i joggedress, som heiagjengtrener Sue Sylvester i gladserien «Glee». Lynch spiller moren til en drapssiktet gutt i en av de seinere episodene av «The X-Files» fra 2001.

Ryan Reynolds er snart kinoaktuell som den morbide superhelten «Deadpool», og fikk gjennombruddsrollen som Berg i «Pizzagjengen» like etter han spilte tenåring i tredje sesong av «The X-Files». Det gikk ikke spesielt bra for Reynolds' rollefigur i serien - han ble drept av to tenåringsjenter som kunne ta unggutter av dage med hjelp av tankens kraft. 

Aaron Paul vant en hel tv-verden i rollen som Jesse Pinkman i supersuksessen «Breaking Bad», og kanskje fikk han den rollen nettopp gjennom «The X-Files». Mannen bak «Breaking Bad», Vinci Gilligan, var i alle fall en av manusforfatterne på «The X-Files» og Paul spilte i samme episode som nevnt Jane Lynch og rollefiguren hans ender sin tid i «The X-Files» med å dø framfor øynene på FBI-avhørerne. Ekstra ille var måten Pauls figure døde på: Blodsugende innsekter skrev «Dumbass» inn i huden hans, på beste «The X-Files»-vis. 

Kastet av sett for tyveri Det finnes enda en lenke mellom «Breaking Bad» og «The X-Files», nemlig Bryan Cranston. Skuespilleren har populære roller fra serien som «Malcolm i midten» og «Seinfeld» på samvittigheten, og han spilte også en skummel kidnapper med den leie evnen å få kvinnehoder til å eksplodere i «The X-Files».

Sist av kjentfjesene som har «The X-Files» på sin CV er smørsanger Michael Bublé. Den populære amerikanske sangeren spiller et crewmedlem på en U-båt.

TILBAKE: 14 år er gått siden Mulder og Scully jaktet overnaturlige fenomener sammen. Nå er de tilbake.
TILBAKE: 14 år er gått siden Mulder og Scully jaktet overnaturlige fenomener sammen. Nå er de tilbake. Vis mer

Det skulle aldri bli skuespiller av Bublé, og kanskje var «The X-Files» dråpen som fikk begeret til å renne over for ham - Bublé ble iallefall kastet av settet for å ha stjålet ei pølse mellom opptak. I dag har han solgt mer enn 30 millioner plater på verdensbasis, så Michael Bublés dager som pølsetyv er nok omme. 

MOROMANN: Men også Jack Black har hatt en rolle i «The X-Files». Foto: Lee Young-ho
MOROMANN: Men også Jack Black har hatt en rolle i «The X-Files». Foto: Lee Young-ho Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media