GOD KJEMI: Anna Friel og Espen Klouman Høiner spiller henholdsvis kvinnelig og mannlig hovedrolle i den kommende NRK-initierte  tv-serien «Kampen om tungtvannet». Vi har kjent hverandre i to timer, og kjemien er topp, sier skuespillerne som starter opptakene i Praha om vel ei uke. Foto: Anders Grønneberg
GOD KJEMI: Anna Friel og Espen Klouman Høiner spiller henholdsvis kvinnelig og mannlig hovedrolle i den kommende NRK-initierte tv-serien «Kampen om tungtvannet». Vi har kjent hverandre i to timer, og kjemien er topp, sier skuespillerne som starter opptakene i Praha om vel ei uke. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Stjernemøte for ny internasjonal tv-serie

Anna Friel og Espen Klouman Høiner har funnet tonen.

Britiske Anna Friel og norske Espen Klouman Høiner skal spille to av hovedrollene i ny storfilm - og har møtt hverandre for første gang.

Anna Friel (37) er stor stjerne i hjemlandet, kjent fra tv og diverse Hollywood-produksjoner.

En drøm Regissør Per-Olav Sørensen omtaler henne som et scoop - en drøm å få ha på laget.

Hun var nylig i Norge for første gang, og tilbragte et par dager i Oslo - hvor hun bl.a. traff Espen Klouman Høiner.

VIKTIG SKUESPILLER Regissør Per Olav Sørensen er glad for å få med en av Storbritannias største skuespillerstjerner, Anna Friel. - Hun er «godkjent» av BBC, sier regissøren. Foto: Anders Grønneberg
VIKTIG SKUESPILLER Regissør Per Olav Sørensen er glad for å få med en av Storbritannias største skuespillerstjerner, Anna Friel. - Hun er «godkjent» av BBC, sier regissøren. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Anna Friel er nylig ferdig med Ridley Scotts tv-serie «The Vatican» og har spilt i filmer som «Limitless» og «London Boulevard».

En annen verden «Kampen om tungtvannet» er et stort internasjonalt samarbeidsprosjekt, og det har vært helt nødvendig for regissøren å hente kjente engelske og tysktalende skuespillere.

- Verden kunne vært noe helt annet uten de heltemodige aksjonene mot tungtvannsproduksjonen i Norge, sier Anna Friel.

Hun forteller at hun ikke kjente til anlegget Vemork i Rjukan. Gjennom hele krigen var Tyskland ute etter tungtvannet, som skulle brukes i utviklingen av atomvåpen - som Hitler skulle slippe over London.

Britisk etterretningsoffiser - Jeg skal spille Julie Smith, en britisk etterretningsoffiser som møter Leif Tronstad i England. Sammen planlegger vi aksjonene på Rjukan, sier Friel om rollen hun snart skal ta fatt på.

ALT FOR NORGE: Skuespiller Espen Klouman Høiner sammen med regissør Per Olav Sørensen (til høyre) i Oslo Militære Samfund på pressekonferansen mandag. Foto: Anders Grønneberg
ALT FOR NORGE: Skuespiller Espen Klouman Høiner sammen med regissør Per Olav Sørensen (til høyre) i Oslo Militære Samfund på pressekonferansen mandag. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Karakteren Julie Smith er en tøff kvinne, vokst opp med flere brødre - og hennes mann døde i krigen.

- Julie Smith er en oppdiktet skikkelse, en karakter sammensatt av mange ekte kvinner som gjorde en viktig jobb i den britiske planleggingen av sabotasjen mot Hydros tungtvann.

London-LA-Mallorca Noe av det Anna Friel elsker mest med skuespillerlivet, er å være på farta.

Hun har tre baser:

UTVEKSLER INFO: Etter et kort møte, som inkluderte intervju med Dagbladet, utvekslet Anna Friel og Espen Klouman Høiner telefonnummer og epostadresser.
UTVEKSLER INFO: Etter et kort møte, som inkluderte intervju med Dagbladet, utvekslet Anna Friel og Espen Klouman Høiner telefonnummer og epostadresser. Vis mer

London, Los Angeles og Mallorca, som hun pendler mellom - i tillegg på diverse filmsett verden over. Og som WWF-ambassadør blir det også reising, nylig var hun i Afrika.

Gracie på åtte år - Å være med datteren min er det aller viktigste. Gracie er åtte år. Min samboer (David Thewlis, kjent britisk skuespiller) og jeg skilte lag for tre år siden.

Hun forteller at de er vegg-i-vegg-naboer i London og har et godt forhold.

Når ikke datteren er med mamma Anna rundt om i verden, er hun hos pappa David. Gracie er med mamma, som nå er på plass i Praha sammen med Klouman Høiner.

MANNSDOMINERT: OSLO: Naturlig nok blir det mange menn med i denne serien. Her ser vi de norske skuespillerne, og  i midten produsentene Tone Rønning og John M Jacobsen og regissør Per-Olav Sørensen. Foto: Anders Grønneberg
MANNSDOMINERT: OSLO: Naturlig nok blir det mange menn med i denne serien. Her ser vi de norske skuespillerne, og i midten produsentene Tone Rønning og John M Jacobsen og regissør Per-Olav Sørensen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Mandag 28. oktober starter opptakene.

Sabotasjeaksjoner Espen Klouman Høiner er kjent fra teater og film, og dette kan bli hans store gjennombrudd. Han skal spille offiseren og ingeniøren Leif Tronstad, som var med å bygde opp Vemork - og planla sabotasjeaksjonene.

- Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med innspillingen - må bare bli ferdig med «Peer Gynt» på Trøndelag Teater, sier Klouman Høiner.

For regissør Sørensen er Klouman Høiner rett mann på rett plass: - Jeg var ute etter en ubesudlet skuespiller som ikke har vært eksponert på tv.

- Kjemien stemmer I to timer denne uka har Anna Friel og Espen Klouman Høiner tilbrakt sammen, med regissøren. Og de er allerede blitt godt kjent, og forteller at kjemien stemmer.

- En gave å få arbeide med en stjerne som Anna. Hun er sjenerøs og byr på seg selv. Jeg gleder meg allerede til å begynne å filme, sier Klouman Høiner.

Anna Friel har også mye pent å si om Espen, og omtaler ham som intelligent, sjarmerende og rolig.

- Og ikke minst er han pen, legger hun til.

Dette er skuespillerne: Espen Klouman Høiner (Leif Tronstad), Anna Friel (Julie Smith), Dennis Storhøi (Erik Henriksen), Christoph Bach (Werner Heisenberg), Pip Torrens (Eric Welsh), Maibritt Saerens (Ellen Henriksen), David Zimmerschied (Carl Freidrich von Weizäcker), Stein Winge (Axel Aubert), Frank Kjosås (Knut Haukelid), Tobias Santelmann (Joachim Rønneberg)
Christian Rubeck (Claus Helberg), Benjamin Helstad (Jens-Anton Poulsson), Mads Sjøgård Pettersen (Fredrik Kayser), Rolf Kristian Larsen (Einar Skinnarland), Audun Sandem (Knut Haugland), Ole Christoffer Ertvaag (Birger Strømsheim), Torstein Bjørklund (Arne Kjelstrup)
Eirik Evjen (Kasper Idland), Endre Ellefsen (Hans Storhaug)
Peri Baumester (Elisabeth Heisenberg), Corey Johnson (General Pritchard), Espen Reboli Bjerke (Jomar Brun) og Ragnhild Heien Myntevik (tjenestepike Astrid).

ET LITE UTVALG: OSLO: Her ser vi et utvalg av skuespillerne, i front Dennis Storhøi (til v.) og Frank Kjosås. Foto: Anders Grønneberg
ET LITE UTVALG: OSLO: Her ser vi et utvalg av skuespillerne, i front Dennis Storhøi (til v.) og Frank Kjosås. Foto: Anders Grønneberg Vis mer