Stjernen Johansen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Store dansere kan gjøre hva de vil, føre publikum nøyaktig dit de selv vil. Det forutsetter at de har utviklet en teknikk som frigjør energi, følelser og tanker, og som kan uttrykke hva det skal være. Som instrument er en slik levende, gjennomtrent menneskekropp fullstendig overlegen en hvilken som helst stradivarius i mangemillionerklassen. Stjerne? Nei, først må du ha mot til å være deg selv. Så kan du kanskje bli «stjerne»...

Det er budskapet fra toppen. Fra absolutt høyeste hold: American Ballet Theatre, et av verdens ledende kompanier, presentert i 90 minutter i såkalt «beste sendetid» på NRK2 lørdag kveld mens nordmenn flest sa «Ja vi elsker» til en langrennsløper.

Mye godt ellers også fra utlandet akkurat nå. Jahn Magnus Johansen er på lynbesøk. Han er stjerne selv om han ikke går fort på ski. Stjerne med skolering og erfaring fra så fjerne himmelstrøk som Russland og Bolsjoj, USA og Washington-balletten, Europa og Nederlands nasjonalballett hvor han er førstedanser. I kveld er en ny sjanse til å se ham i Oslo med den norske nasjonalballetten og deres faste gjest Nina Ananiashvili gjøre Glen Tetleys «Voluntaries» til en stor og sjelden opplevelse. Det dreier seg ikke bare om sublim kontroll og teknikk, og en fortolking som plutselig gir koreografien innhold, det du ser er fysisk musikk. Russiske Ananiashvili danser også Cullbergs «Frøken Julie» mot Richard Sutties Jean. Hun gjør det på russisk vis, drastisk melodramatisk, men lengslene og stengslene i denne blonde, nordiske sommernatta, de som driver og river i «Frøken Julie» - de er ikke der. Mer til stede enn noengang er derimot Suttie, og ikke som poserende drømmeprins. Birgit Cullberg nøyer seg ikke med slikt. Ikke Jo Strømgren heller. Når har svenskene oppdaget den unge danseren og koreografen. I helga gjestet «Norges wonderboy» Stockholm med sin «M - ett maskulint mysterium» mens Göteborg, Malmö og svensk TV gleder seg til fotballetten.

Samtidig takker og priser tyskerne en annen norsk koreograf. Ingun Bjørnsgaard har fått den internasjonalt ettertraktede Ludwig Forum-prisen, 10000 DM og roses i Tanz aktuell for å skyve den klassiske balletten på nye veier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer