Stjernene dropper Norge

U2 dropper Norge på årets verdensturné, og Madonna gjør trolig det samme. En rekke andre stjerner styrer også unna Oslo på vinterens turneer.

Kommer ikke

Her er et knippe stjerner som skal turnere eller har turnert Europa i løpet av det siste året, men som hopper over Norge.

U2
Madonna
Ricky Martin
Santana
Radiohead
Shania Twain
Robbie Williams
Kylie Minogue
The Corrs
Texas
All Saints
The Offspring

- Det er tøffere enn tidligere å få artister til Norge. Vi må avfinne oss med at Oslo ikke er verdens navle, sier konsertarrangør Rune Lem.

Oslo er på retur som konsertby. Stadig oftere hopper de største pop- og rockstjernene over Norge når de turnerer Europa.

- Oslo står ikke på a-lista. U2 definerer dette som en turné der de spiller konserter i såkalte nøkkelmarkeder. Norge er ikke et slikt marked. De nøyer seg med å spille i København og Stockholm, forklarer Norges ledende konsertarrangør, Rune Lem i Gunnar Eide Concerts AS.

Alle signalene han så langt har mottatt tyder på at også Madonna dropper Norge på sin kommende verdensturné.

Eks-konsertmetropol

Oslo nærmest eksploderte som konsertmarked på begynnelsen av 90-tallet. Med Valle Hovin fikk byen endelig en egnet arena for stadionkonserter, og med nybygde Oslo Spektrum en høvelig og moderne storhall.

Konsertmetropol på høyde med London og Berlin var den uttalte statusen midt på 90-tallet.

Nå er denne statusen i ferd med å endre seg.

- Det er blitt tøffere å få artister til Oslo fordi det har åpnet seg mange nye markeder i Europa. I dag velger man kanskje heller å reise østover enn nordover i Europa når man skal spikre en turné. I det gamle Øst-Europa er det et sultent publikum som hungrer etter konserter. Her til lands har markedet stagnert, nordmenn er blitt blaserte.

- Økonomien i Sør-Europa har også blitt langt sterkere. I dag er italienere og spanjoler like kjøpesterke som nordmenn. Dermed er det ikke lenger mer å tjene på å reise til Skandinavia. Dette går sterkest ut over Oslo fordi vi ligger lengst unna Kontinentet, understreker Lem.

Trege på trender

- I tillegg er det et faktum at Norge ofte befinner seg noen måneder bak resten av Europa når det gjelder trender. Når et band kan spille i store haller på Kontinentet, er de bare på Rockefeller-nivå (kapasitet 1400, red.anm.) her til lands, sier Lem.

Han trekker fram småklubbene som Oslos fremste på konsertfronten.

- Oslo har pulserende klubbscene. På det området er vi vel så bra som Stockholm og København, påpeker han.

KOMMER IKKE: </B> U2 kommer kanskje til Oslo sommeren 2002, men ikke på årets verdensturné. Norske fans må ta turen til Stockholm for å se de irske stjernene.
KOMMER IKKE: </B> Hverken Kylie Minogue eller Robbie Williams tar turen til Norge med det første.