Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernene kommer til Moldejazz

Jazzsangerinne Dianne Reeves og Ibrahim Ferrer med Buena Vista Social Club kommer til jazzfestivalen i Molde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets festival varer fra 14. til 18. juli.

En av jazzens nye, store stemmer, Dianne Reeves, er første dame ut i Moldes nye kulturhus Bjørnsonhuset, som åpnet i oktober i fjor. «Reeves er et jazzvokalt fenomen. Stemmen har et stort omfang og volum, hun har full kontroll over stemmens virkemidler, er årvåken i interaksjonen med bandet og fremstår med en avslappet karisma på scenen», skrev The Guardian etter Reeves konsert i Royal Festival Hall i London i fjor.

Ibrahim tilbake

For sju år siden reiste Ry Cooder til Cuba for å spille inn sin nå legendariske plate. Han trengte en mykere stemme som kunne synge en bolero, og Ry Cooders konsulent for prosjektet tenkte med en gang på Ibrahim Ferrer, som da var 68 år.

Ferrer ville først ikke, men lot seg heldigvis overtale. Det endte med at han sang så å si hele albumet, blant annet duetten med Omara Portuondo på «Veinte Años». Nå har Ibrahim Ferrer solgt over 6,5 millioner album og tatt farvel til skopusseryrket som han har utøvd i mange år.

I 2000 sto han og Buena Vista Social Club på scenen på Romsdalsmuseet i 25 varmegrader foran et sydende folkehav. Nå kommer han tilbake til Moldejazz med et 20-mannsorkester og et ferskt album, «Buenos Hermanos», som har fått strålende kritikker over hele verden.

Hallelujazz

Etter 30 år på den musikalske arenaen - og mer enn 20 år siden forrige samarbeid under Moldejazz - inviterer SKRUK og Ytre Suløens Jass-ensemble til jubileumskonsert. De møtes i Molde Domkirke under festivaluka med «Hallelujazz på Nytt».

På 1980-tallet dro SKRUK og Ytre Suløens Jass-ensemble jublende sørstatsgospel inn i norske kirker. I påsken 2003 drar SKRUK/Ytre Suløen tilbake til New Orleans for å hente inspirasjon fra det svarte baptistmiljøet i byen. Det nye fellesrepertoaret vil bli presentert for publikum under Moldejazz 2003, der også gjestedirigent og solister fra New Orleans blir med.

Jazzlinja

Festivalen skal også være en arena for nye talenter, og i år presenteres en rekke nye, kvinnelige jazzsangere som til daglig går ved den såkalte jazzlinja i Trondheim. De skal blant annet framføre flere nyskrevne komposisjoner av Live Maria Roggen og Eldbjørg Raknes.

Andre godbiter på programmet (www.moldejazz.no) er John Zorn med Electric Masada, Dave Holland Big Band og Michael Brecker & Farmers Market.

(NTB)

HELE GJENGEN:</B> Den kubanske gruppa Buena Vista Social Club har gledet en hel verden med sin musikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!