Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stjernene nekter å la seg fotografere i Norge. For noen bortskjemte drittunger

Det er slik Britney vil ha det.

IKKE TA BILDE: Britney Spears slik hun helst IKKE vil at noen skal se henne. På scenen. Foto: Scanpix
IKKE TA BILDE: Britney Spears slik hun helst IKKE vil at noen skal se henne. På scenen. Foto: Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har nådd absurde høyder denne sommeren. På konsert etter konsert, på festival etter festival: Eminem, Justin Timberlake, Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Britney Spears, noen av verdens mest fotograferte mennesker nekter plutselig å la seg fotografere av norsk presse. Dette er artister som spiller for tusener på tusener av mennesker, mennesker som deretter deler opplevelsen i sosiale medier. De streamer konserten på Facebook, de snapper videoer som sendes til venner, de legger ut stories på Instagram. Er du aktiv i sosiale medier er det mulig å følge konserten låt for låt, minutt-for-minutt, hyl for hyl.

Men da med elendig mobillyd, eller kornete iphone-bilder.

Mens pressefotografene altså er henvist til andre siden av konsertdøra. Enten får de ikke lov ta bilder i det hele tatt, ellers så presenteres de med fotokontrakter det er presseetisk umulig å underskrive. Som at bildene bare kan brukes én gang, eller at managementet skal godkjenne bildene før de kommer på trykk. En gang prøvde de seg til og med på at de måtte godkjenne bilder OG tekst.

Det var kanskje til å fnise av da gode gamle Ry Cooder (71), herr down to earth himself, nektet pressen å ta bilde under konserten på Notodden blues-festival i sommer. Men det er uakseptabelt og uutholdelig. For pressen, for offentligheten, for publikum. Det er er en offentlig begivenhet når hundrevis, tusenvis av mennesker samles for å delta på en konsert. Det kan og bør dokumenterer av nyhetsmedier, tenk om det hadde skjedd noe.

Er det virkelig noen som er i tvil om det?

Ja, vent. Britney Spears.

Det minnet om en dårlig sketsj da en samlet norsk presse denne uka sendte brev til managementet til Britney, for å klage på fotoforbudet under konserten fredag kveld. Og for en gangs skyld kom det faktisk et svar. Larry Rudolph, Britneys manager, skrev:

«Det er fansen som vil ta bilder under showet - dette er en fanopplevelse og alle bildene deres vil deles i sosiale medier, som er slik Britney vil at det skal være. Hun vil ikke at noe skal komme i veien for at fansen skal kose seg på konserten».

Med andre ord: Britney vil ikke at noen skal skrive noe annet, vise noe annet, hentyde til noe annet, enn at alt er tipp topp tommel opp.

Hun vil ha kontroll.

For noen år siden, da det hele begynte, sa ofte managementene at det handlet om frykten for at bildene skulle brukes til å lage t-skjorter og kaffekopper. At fotografer og presse skulle profittere på bekostning av artistene. En helt reell problemstilling i mange land, så dette trodde jeg på i mange år. Så lenge artistene i møte med sindige norske bookere, som fortalte om profesjonell norsk presse, droppet kontraktene til slutt. Men nå vil de altså ikke bli tatt bilde av i det hele tatt.

Bare fordi.

Dette er et angrep på pressefriheten. Og i motsetning til det Britney ser ut til å tro, er det også et angrep på fansen. Det er ikke alle fans som kommer seg på konsert. Kanskje bor de langt borte. Kanskje er de for unge. Kanskje er de syke. Eminem spilte for 55 000 på Voldsløkka, men det 200 000 som leste Dagbladets anmeldelse av konserten.

Skal norske medier late som om 20 000 mennesker ikke samlet seg i Telenor Arena bare fordi Britney vil holde det hele hysj hysj?

Nei. I Dagbladet gjør alt vi kan for å ta bilde. Uten å signere det usignerbare.

Det er jobben vår.

Beklager, Britney.