Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernene ødelegger

Det er noe overjordisk over dette koret på sitt beste. Freden blir imidlertid brutt allerede i kutt to, da Jørn Hoel bryter inn som solist på «Glade jul».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På innercoveret av denne utgivelsen skriver dirigent Torstein Grythe hvordan klangen fra guttesopraner i et godt, stabilt kor nærmest kan arte seg som et mirakel.

Det er ikke noe dårlig poeng. Det er noe overjordisk over dette koret på sitt beste. De klarer å få en høytidsstemt viktighet over selv den mest forslitte julesang.

Og sangen bringer med seg roen og et håp om en fredeligere verden, som vel er det nærmeste man kommer et samlende julebudskap i et sekularisert land.

Freden blir imidlertid brutt allerede i kutt to, da Jørn Hoel bryter inn som solist på «Glade jul». Hoel har ikke noe å gjøre på ei plate med Sølvguttene. Rufserøsten fra Tromsø leverer en stiv, snublende og følelsesløs versjon av «Glade jul»; det er som den hellige sangen med himmelsk fryd ikke liker seg i Hoels strupe.

Følelsesløs

Det er også noe tilgjort og utilstrekkelig over Benedicte Adrians voldsomt vibrerende «O hellige natt». Det er mye levd liv i Erik Byes stemme, men hans tolkning av «Jeg er så glad hver julekveld» hadde vært mer naturlig på Frelsesarmeens juleplate. Jan Werners solistbidrag, «Nella fantasia (Gabriels Oboe)», blir på sin side svulstig på helt feil måte i denne konteksten.

I det hele tatt er det åpenbart at dette er folk som er valgt ut ifra kommersielle og ikke-musikalske hensyn.

Ekte korgutt

Men unntakene finnes. Morten Harket har alltid vært en korgutt. I Gaute Storaas' dypt melankolske arrangement leverer han en nydelig utgave av «Mitt hjerte alltid vanker».

«Det hev ei rose sprunge» med Sondre Bratland som solist framstår nærmest som en håpets ursang. Her oppstår det en nerve i møtet mellom solist og kor som er sjelden på plata. Likeens gjør instrumentalister som Steinar Ofsdal og ikke minst harpist Ellen Sejersted Bøtker en strøken innsats.

13 av julesangene framfører Sølvguttene uten salgbare vokalister. Det er egentlig veldig greit.

Hele Norges coronakart