Stjernene stormer lerretet

Filmåret 2004 åpner sterkt. I januar kommer Tom Cruise, Julia Roberts, Robert Downey jr. og Tobey Maguire til norske lerret. Pluss filmen som kalles årets beste av amerikanske medier.

Flere av filmene som nevnes som de heteste Oscar-kandidatene, har norsk premiere i januar og februar.

Først ut er «Seabiscuit» i morgen. Tobey Maguire, Jeff Bridges og Chris Cooper spiller i en film som er basert på en sann historie fra 1930-tallet. Filmen er Golden Globe-nominert, og alle de tre skuespillerne kan bli Oscar-nominert for sine roller, ifølge amerikansk presse. Uka etter er det tid for Robert Downey jr.s comeback, i filmen «Den syngende detektiv», samme dag som årets første norske film, Knut Erik Jensens «På hau i havet», har premiere.

Oscar-favoritt

Uka etter det igjen, 23. januar, blir det konkurranse mellom to av filmene som hyppigst nevnes som mulige Oscar-vinnere. Tom Cruise har hovedrollen i «Den siste samurai», regissert av Edward Zwick. Han er Golden Globe-nominert for rollen, og ingen vil bli overrasket om hans navn også er å finne på lista over Oscar-nominerte. Samme dag har «American Splendor» premiere. Dette er filmen som danker ut «Ringenes herre: Atter en konge» i flere av de ledende amerikanske medienes kåringer av beste film i 2003. Både Newsweek og CNN har valgt «Splendor», som handler om tegneserieskaper Harvey Pekar, spilt av Paul Giamatti.

Julia Roberts og Kirsten Dunst er stjernene i «Mona Lisa Smile», et drama regissert av Mike Newell, mannen som hadde regi på «Fire bryllup og en gravferd» og som også skal regissere «Harry Potter og ildbegeret» (premiere 2005). «Mona Lisa Smile» handler om kvinnekamp på et universitet på 50-tallet, og har norsk premiere 30. januar, samtidig med dramaet «In America», som er Golden Globe-nominert for beste manus.

Kontroversielt og dyrt

6. februar vises den nyeste Olsenbanden-filmen, «Olsenbanden jr. på rocker'n». Samme dag kommer to i høyeste grad kritikerroste filmer fra USA. Sofia Coppolas «Lost in Translation» får kritikerne til å tro at Coppola kan bli like stor som faren, Francis Ford Coppola. Filmen har fått fem Golden Globe-nominasjoner. Den er lagt til Tokyo, der to amerikanere på vidvanke, spilt av Bill Murray og Scarlett Johansson, møter hverandre. I «House of Sand and Fog» møtes Jennifer Connelly og Ben Kingsley i kamp om eierskapet i et hus.

«Motorsagmassakren» har fått 8-årsgrense og blir garantert månedens mest kontroversielle. Nyinnspillingen av filmen med samme navn fra 1974 er basert på en virkelig historie om en massemorder som stjal sine ofres hud.

Den kommer 13. februar, samme dag som Jack Nicholson og Diane Keaton er å se i «Når du minst venter det», og samme dag som Hans Petter Moland har premiere på sin 49-millionersfilm «Beautiful Country». Tim Roth, Bai Ling og Nick Nolte har hovedrollene.

Flere storfilmer

Viktige filmer seinere i 2004 blir Tarantino-oppfølgeren «Kill Bill 2» (mars), «Troja» med Brad Pitt og Orlando Bloom (mai), og «Kong Arthur» med Clive Owen, Keira Knightley og Stephen Dillane (juni). Juni er også måneden for «The Ladykillers», filmen der brødrene Coen regisserer Tom Hanks. Halle Berry er dobbelt aktuell i år, med grøsseren «Gothika» i mars og «Catwoman» i september.

«Harry Potter og Fangen fra Azkaban» har norsk premiere i august. August er også måneden med flest norske premierer, blant andre trolig «Monstertorsdag» og «Zalo, salmiakk og kaffe».

Trolig kommer også Oliver Stones drama om Aleksander den store, med Colin Farrell, Anthony Hopkins og Angelina Jolie, på norske kinoer i år, foreløpig dato november, og muligens rekker Bridget Jones-oppfølgeren julerushet. «Cold Mountain» med Nicole Kidman, Jude Law og Renée Zellweger har ennå ikke fått norsk premieredato, men er ventet i løpet av årets første måneder.

AMERIKANSK SAMURAI: Slagmarkene i øst gir livet ny mening for soldaten fra vest, kaptein Nathan Algren (Tom Cruise), i den storslåtte filmen «Den siste samurai», som har premiere i Norge 23. januar.