Stjernenes aften

Selv om Jan Werner åpnet den store fredspriskonserten var det de utenlandske stjernene som dominerte.

Konserten var en hyllest til årets fredsprisvinner, iranske Shirin Ebadi. Men for mange av det forholdsvis godt voksne publikummet var det verdensstjernenes tilstedeværelse som ble det store høydepunktet. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit overvar konserten på vegne av kongehuset. De kom sammen med prinsesse Märtha som hadde med ektemannen Ari.

Stjernene holdt fokus

Stjernene innfridde da også. I en enkel smokingkjole matchet kveldens vertinne, Catherine Zeta-Jones sin ektemann Michael Douglas og sammen ønsket de hele verden velkommen til en storslagen fredspriskonsert. De sørget for at alle også husket hvorfor konserten ble arrangert.

- Nobels fredspris har en stor betydning. Ikke mange visste hvem Shirin Ebadi var før hun fikk prisen, men i løpet av noen minutter var alle klar over hvem hun var, sa Douglas.

På en scene som nesten dekket bredden av Oslo Spektrum og som rommet hele Kringkastingsorkesteret i tillegg til kor, lot Jan Werner all sin stemmeprakt flomme utover da han åpnet konserten med «Air». Trolig vel klar over at konserten til ære for Shirin Ebadi, ble kringkastet til over 100 land imponerte Jan Werner.

Senator Clinton

Den senegalesiske gruppen Orchestra Baobab med en festlig blanding av afrikanske og karibiske rytmer fulgte før den britiske R&B-artisten Craig David begeistret i alle fall det yngre publikum. Helt enkelt, bare med selskap av en akustisk gitar, holdt han publikum i sin hule hånd.

Den svenske supergruppa The Cardigans, med mystiske Nina Persson i spissen er allerede verdensberømte. Med sikker rutine gjennomførte de sine to tildelte sanger, hiten «For What It's Worth» og «Communication». Bandet har senket tempoet betraktelig siden de slo igjennom i 1998 og den siste platen «Long Gone Before Daylight « er nærmest country-inspirert.

- Gud være med deg, sa senator Hillary Clinton i en videooverført takketale til Shirin Ebadi. Clinton pekte på den viktige betydningen Ebadis arbeid med kvinnefrigjøring fra innsiden av islam og takket henne for det hun sto for og hadde gjort så langt.

Hilste for døtrene

Mange andre artister deltok også på konserten. Den store amerikanske artisten Tim McGraw leverte stødig to låter.

- Som far til tre døtre vil jeg gjerne takke årets prisvinner for det hun gjør. Slik at jeg en dag kan si til dem at «jeg var der», hilste McGregor til Ebadi mellom låtene.

Sopranen Angela Gheorhiu fra Romania sikret et klassisk alibi i første akt med stykket «Muzica» før The Kamkars, et kurdisk familieorkester med sju medlemmer avrundet første del av konserten.

(NTB)

STJERNESPEKKET: Tim McGraw var en av mange som underholdt. Jan Werner åpnet konserten, også Lene Marlin sang for de prominente gjestene.
HJERTELIG: Kronprinsparet var på konserten sammen med Märtha og Ari.
GLITRET: Catherine Zeta-Jones og mannen Michael Douglas ledet fredspriskonserten.