Stjernepoeter til Litteraturfestivalen

Tre av poesiens største stjerner står sammen på scenen i Norge.

PÅ NORGESBESØK 
Sør-Koreanske Ko Un fikk Bjørnsonprisen i 2005. Under Litteraturfestivalen på Lillehammer står han på scenen sammen med den syriske poeten Al Ahmas Said Asbar (kjent under pseudonymet Adonis), og Adam Zagajewski fra Polen. Foto: Scanpix/REUTERS/Lee Jae-Won
PÅ NORGESBESØK Sør-Koreanske Ko Un fikk Bjørnsonprisen i 2005. Under Litteraturfestivalen på Lillehammer står han på scenen sammen med den syriske poeten Al Ahmas Said Asbar (kjent under pseudonymet Adonis), og Adam Zagajewski fra Polen. Foto: Scanpix/REUTERS/Lee Jae-WonVis mer

(Dagbladet): Dagbladet kan på verdens poesidag bringe nyheten om at Sør-Koreanske Ko Un, polske Adam Zagajewski og syriske Ali Ahmad Said Asbar kommer til Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Skal forelese - Det er ikke tilfeldig. Vi ønsker at Norsk Litteraturfestival skal ha et sterkt poesi-program hvert år, og i år føler vi at vi har fått mange av de aller beste navnene, sier festivalsjef Marit Borkenhagen til Dagbladet.  

De tre poetene er alle trukket frem som potensielle vinnere av Nobelprisen i litteratur, men den syriske poeten og essayisten Ali Ahmad Said Asbar, kjent under pseudonymet Adonis, har særlig vært en oddsfavoritt.

Under Litteraturfestivalen på Lillehammer, som i år arrangeres fra 28. mai til 3. juni, er han invitert for å holde årets Bjørnson-forelesning.

Samfunnsengasjert - Det er ganske sikkert at Adonis kommer til å snakke om Syria i sin forelesning. Han er en samfunnsengasjert poet og er veldig opptatt av det som nå skjer i hjemlandet, sier Borkenhagen.

Ko Un fikk Bjørnsonprisen i 2005 og skal i holde årets hovedforedrag under festivalen. I tillegg skal de tre poetene stå sammen på scenen i en egen forestilling.

- Jeg tror at det er fint for forfattere å stå på en scene sammen med andre viktige kolleger. De internasjonale poetene har vært veldig positive, sier Borkenhagen.

Festivalsjefen gleder seg også over at flere norske og nordiske poeter skal delta i festivalprogrammet. Blant bidragsyterne er Øyvind Rimbereid som er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Poetene Lina Undrum Mariussen, Kristian Lundberg, Vilde Heggem, Terje Thorsen, Sandra Lillebø, Thomas Marco Blatt, Rebecca Kjelland og Johan Jönson deltar også i poesiprogrammet.