Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

K-pop:

Stjerner dømt for gruppevoldtekt

To profilerte popartister dømmes til fengselsstraff for gruppevoldtekt og spredning av overgrepsvideo. Det er bare den siste i en rekke skandaler i Sør-Koreas popbransje.

DØMT: K-pop-artist Jung Joon-Young er dømt til seks årSs fengselsstraff for voldtekt. Her før avhør i mars. Foto: Reuters / Kim Hong-Ji / NTB scanpix
DØMT: K-pop-artist Jung Joon-Young er dømt til seks årSs fengselsstraff for voldtekt. Her før avhør i mars. Foto: Reuters / Kim Hong-Ji / NTB scanpix Vis mer

I mars skrev Dagbladet at den sørkoreanske artisten og TV-profilen, Jung Joon-Young innrømmet å ha filmet sex med kvinner og delt videoene på nett uten deres samtykke. Saken er bare én av flere skandaler som har rystet den sørkoreanske K-pop-industrien, landets største musikkeksport.

Nå er han dømt for gruppevoldtekt sammen med artistkollega Choi Jong-hoon. De to hittil populære K-pop-artistene idømmes henholdsvis seks og fem år av domstolen i Seoul. Dette skriver blant annet BBC .

Jung trakk seg tilbake fra musikkbransjen i mars, da anklagene mot ham ble kjent. Han sto også tiltalt for å ha filmet overgrepet for så å spre det i en gruppechat.

Artistene idømmes 80 timer med terapi mot seksualvold, og mister retten til å jobbe med barn.

Ifølge The Independent innrømmer Jung å ha spredd videoen, men nekter for å ha begått en voldtekt. Også Choi nekter for voldtektsanklagen, og sier han ikke kan huske kvinnene som anklager ham.

LATTERMILDT: FNs generalsekretær hadde besøk av Psy, og sørget for å vise fram sine «Gangnam Style»-bevegelser sammen med superstjerna. Video: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

- Angrer dypt

Dommer Kang Seong-soo uttalte ifølge CNN at Jung hadde gjort seg skyldig i voldtekt mot kvinner som var «beruset og ute av stand til å yte motstand. Han filmet dem nakne og i seksuelle situasjoner, og spredde det deretter i en gruppechat».

- Vi kan ikke forestille oss smerten ofrene har følt, sa han videre.

Jung skal ha vært sterkt preget under rettssaken.

- Jeg angrer dypt på min tåpelighet, og jeg føler sterk anger. Fra nå av kommer jeg til å leve i anger, uttalte han.

Allerede i 2016 ble Jung siktet for å ha filmet en kvinne uten samtykke mens de hadde sex, men påtalemyndigheten henla saken da kvinnen trakk beskyldningene.

Retten uttalte at Choi, et tidligere medlem av bandet F.T. Island, «ikke følte anger for sin massevoldtekt av berusede ofre».

Oppan Gangnam Style

«K-pop» er en forkortelse for koreansk popmusikk. Ofte blir musikken framført av gutte- og jentegrupper som synger og danser. Musikksjangeren er veldig populær i Asia og sangtekstene blir oversatt til forskjellige språk.

En av de største hitlåtene internasjonalt var «Gangnam Style» av artisten Psy (Park Jae-sang) som ble en landeplage i 2013. I skrivende stund har låta 3,3 milliarder avspillinger på YouTube.

Anklagene mot Jung ble kjent som en del av den såkalte «Burning Sun-skandalen». Oppvasken i K-pop-industrien startet da sangeren Lee Seung-yun, bedre kjent under artistnavnet Seungri, ble anmeldt for å ha ledet en prostitusjonsring fra den populære koreansk nattklubben Burning Sun.

Seungri står anklaget for å ha forsynt utenlandske investorer med prostituerte via utesteder i Gangnam-distriktet i den sørkoreanske hovedstaden. I mars annonserte han at han legger musikkarrieren på hylla.

Tok til gatene

Seungri var en del av gruppechatten hvor Jung skal ha spredt overgrepsvideoen. Det var slik overgrepsvideoen ble oppdaget.

Jung er en av fire profilerte artister som er blitt knyttet til gruppechatten. Alle har beklaget offentlig, eller trukket seg tilbake fra offentligheten.

Artisten Psy har blitt avhørt som vitne i saken mot Seungri, men er ikke selv mistenkt i saken.

Saken har også blitt knyttet til en etterforskning av snikfilming i Sør-Korea, som viser at 1600 sørkoreanere er blitt filmet mot sin vilje på motellrom. I 2018 tok tusenvis av sørkoreanske kvinner til gatene under parolen «My Life Is Not Your Porn», skriver CNN.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media