Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjerner for store anledninger

- Tom Cruise var fryktelig preget av jetlag

GULLÅRET 2004:Tony Bennett gir Tom Cruise et kyss på kinnet på pressekonferansen før showet. Vertene det året var Oprah Winfrey og Tom Cruise, som direktør for Det Norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad, mener sto for et uforglemmelig show. Foto: Gorm K. Gaare
GULLÅRET 2004:Tony Bennett gir Tom Cruise et kyss på kinnet på pressekonferansen før showet. Vertene det året var Oprah Winfrey og Tom Cruise, som direktør for Det Norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad, mener sto for et uforglemmelig show. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer

(Dagbladet): Da Nobelprisvert Oprah Winfrey tok regien og la sine vinger rundt medprogramleder Tom Cruise er noe av det Geir Lundestad husker best.

Året er 2004 og et stjernespekket lag har inntatt Oslo Spektrum. Vertskapet er ingen ringere enn talkshowdronninga Oprah Winfrey og Hollywood-stjerna Tom Cruise.

- Hun er vel den verten som har imponert meg mest, sier direktør for Det Norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad.

Onsdag 11. er det et nytt, storstilt show i gang - som blir tilbudt tv-kanaler verden over. Årets verter er skuespillerne Claire Danes og Aaron Eckhart.

Verdenstjerner Det begynte forsiktig for snart 20 år siden: Oslo Spektrum i 1994 med Erik Bye som programleder. De siste ti åra har det utviklet seg voldsomt med stjerner som Diana Ross, Scarlett Johansson, Will Smith, Oprah Winfrey, Tom Cruise, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Anthony Hopkins, Meryl Streep og Helen Mirren - for å nevne noen.

- De fleste vi tar kontakt med, ønsker å bidra og delta. Men tidspunktet er ikke alltid så gunstig.

Geir Lundestad forteller at mange av de store skuespillerne og artistene, som er ønsket og aktuelle, er meget opptatte mennesker. Dessuten er mange i «julemodus» midt i desember, som han selv uttrykker det.

Hadde jetlag Lundestad omtaler 2004 som et gullår, der alt klaffet. Siden det er nobelprisvinneren som er det store stjernen på festen, er det viktig for verter og artister ikke å skygge for verken vinner eller budskap. Sånn sett var Winfrey enestående, minnes Nobeldirektøren.

- Tom Cruise kom med fly fra filminnspilling i New Zealand og var fryktelig preget av jetlag. Men Oprah tok ham under sine vinger, sier Lundestad

Han mener også den allerede beste avslutningen på forestillingen skjedde samme år, da Patti Labelle gnistret.

- Vi har aldri noensinne sett maken til den avslutningssekvensen, sier Lundestad.

Tar oppgaven alvorlig Året før var ekteparet Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas Nobelprisverter. Selv om paret, som nå er separert, er blant Hollywoods aller største stjerner, var de veldig lett å forholde seg til.

- Veldig hyggelige mennesker. Jeg snakket lenge med Zeta-Jones om hennes walisiske røtter.

Geir Lundestad tegner er bilde av både programlederne og artistene som kunnskapsrike og nysgjerrige i forhold til Nobelprisen og de aktuelle vinnerne.

- De aller fleste er veldig bevisste og ber om å få litteratur og om å bli briefet om prisvinnere og saken på forhånd. De viser respekt og tar med andre ord oppgaven veldig alvorlig, sier Lundestad.

Går stort sett bra Mange er likevel svært nervøse. Lundestad forklarer det med at filmskuespillere er vant til å ta mange «takes», men her går det direkte - uten mulighet til å gjøre en filming til.

- Alle som deltar, gjør det vederlagsfritt. Vi dekker reise og opphold. Det kan være betydelig nok, men ikke alle bryr seg om å få dekket sine utgifter, sier Lundestad.

Han er takknemlig for at verdensstjernene og berømthetene stiller opp. Og stort sett går det bra, bortsett far litt lydkrøll med Tina Turner i 1999.

- Ja, det skjedde litt med playback-lyden. Og - ja, hun var vel ikke helt fornøyd etterpå, sier en diplomatisk Lundestad.

STJERNELAG:Paul McCartney ledet hele artistfølget i «Let It Be» i den store finalen på Nobelkonserten i 2001. Fra venstre McCartneys gitarist Rusty Anderson, Natalie Imbruglia, Magne Furuholmen og Morten Harket fra a-ha, Youssou N'Dour og Daniela Mercury. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet
STJERNELAG:Paul McCartney ledet hele artistfølget i «Let It Be» i den store finalen på Nobelkonserten i 2001. Fra venstre McCartneys gitarist Rusty Anderson, Natalie Imbruglia, Magne Furuholmen og Morten Harket fra a-ha, Youssou N'Dour og Daniela Mercury. Foto: Tom Martinsen / Dagbladet Vis mer