Stjerner i gymsalen

HORTEN (Dagbladet): Elnaz (18), Mag (18) og Lula (16) skal bli popstjerner. Første steg på veien mot glamour og rikdom er å opptre i aulaen på Lilleås skole foran 350 hylende elever. Det utradisjonelle pr-trikset blir bifalt av skoleledelsen.

- Er det noen som er forelsket her? - JAAAAAAAAA!!! - Er det ikke deilig? - JOOOOOOOOO!!! - Nå skal vi synge en sang som handler om kjærlighet. Elnaz, Mag og Lula tar oppstilling foran de 350 første- til sjuendeklassingene. Rytmene dundrer ut av de medbrakte høyttalerne og jentene synger og danser sine innøvde trinn til barnas høylytte fryd. Britney Spears kan umulig ha et mer hengivent publikum enn dette.

På barnas premisser

I USA er det vanlig at nye, ambisiøse popgrupper reiser rundt på skoler for å markedsføre seg. På skolene i Distrikts-Norge er besøk av sexy ungjenter med skinntopper og fengende rytmer noe nytt. - Vi er klar over at dette er veldig kommersielt, men mesteparten av det vi gjør ellers er lite på barnas premisser. Jeg har inntrykk av at dette var vellykket, sier undervisningsinspektør Gunnar Holtung etter at den tjue minutter lange konserten er over. Nå er det tid for autografer, og jentene i PIN-UP sørger for at alle får, selv om kaoset er totalt. I et hjørne står Ida og gråter. - Alle bare dytter og puffer og jeg har ikke fått noen autografer, hulker hun mens hun tviholder på bildet av PIN-UP. Pophysteriske tilstander er så definitivt de samme verden over.

Rendyrket konsept

I to år har Elnaz, Mag og Lula fra Nittedal, Langhus og Drammen satset alt på popstjernedrømmen. Med hjelp fra managementet Tribe Records har de dyrket fram et konsept som plateselskapet Sony falt for. Mandag kom singelen «If You Wanna Party» med tilhørende video, og til sommeren kommer albumet. - Unger er det kuleste publikummet, de er ikke vant til å få pop på skolen, sier Mag. PIN-UP har besøkt skoler over hele landet, og turneen innbefatter nesten 40 skoler og kjøpesentre. Jentene har ambisjonene i orden. - Vi får nye drømmer hele tida. Det første målet var å få gitt ut en singel, sier Elnaz. - Men den største drømmen er å slå gjennom i utlandet, sier Mag og bommer en tyggis. - Vi har ingen penger. Vi blir kjempehappy når vi får gratis brus, vi. Samtidig har vi fått med oss produsenter og låtskrivere som har jobbet med Aqua og Backstreet Boys, det er helt sprøtt, sier Elnaz.

Kritiske røster

Noen få foreldre i Horten reagerte negativt på det de oppfattet som seksuelle undertoner i plakatene av PIN-UP, ellers har responsen på skolekonserten vært positiv, forteller kulturkonsulent Gard Mortensen i Horten/Borre kommune. - De kritiske røstene har stilnet. De ser vel hvor morsomt dette er for barna. Det er jo pupper og lår her, ingen tvil om det, men det kunne vært mye verre, sier Mortensen. I skolegården piper allerede «If You Wanna Party» fra mobiltelefonene. Bak på PIN-UP-bildet står det nemlig forklart hvordan man laster ned ringelyden. Torjus (8), Patrick (9), Marie (10), Kristin (10) og Mari (10) er blitt helfrelste PIN-UP-fans etter konserten i aulaen. - Det er kjempekul musikk, sanger det går an å danse til, sier Marie. - Og så var de ganske søte, mener Torjus. Alle skal kjøpe singelen så fort de får sjansen. - Vanligvis er det så kjedelig på skolen, men i dag har det vært dødskult. PIN-UP er bedre enn Britney Spears, Backstreet Boys og Christina Aguilera, fastslår barna. Avstanden fra Horten til popens superstjerner er ikke lenger enn MTV og Internett. - Vi ser aldri på barne-tv, det er barnslig.

STJERNER I SIKTE: Elnaz, Mag og Lula i PIN-UP gir alt i aulaen på Lilleås skole i Horten og nesten førti andre skoler.Foto: LARS EIVIND BONES