Stjerner i Japan

Det Norske Solistkor spiller for utsolgte konserthus.

(Dagbladet.no): - Dette er veldig inspirerende, forteller daglig leder André Larsen på telefon fra Niigata på vestkysten av Japan. I løpet av den ukeslange turneen, har Det Norske Solistkor sunget for over 5500 ivrige korfans og mottatt stående ovasjoner etter endt konsert. Til sammenligning spilte koret for 9900 nordmenn i hele fjor.

Koret turnerer i forbindelse med feiringen av hundreårs-markeringen av Edvard Griegs død. I følge Kari Hirth, Grieg-general ved den norske ambassaden, er Japan et av de store Grieg-landene.

- Det arrangeres et stort antall Grieg-konserter i Japan i år. Mange flere enn vi hadde drømt om, sier Hirth til Dagbladet.no.

Solistkorets turne er høydepunktet av gjester fra Norge i forbindelse med Grieg-markeringen. Turneen startet i Yokohama og 2000 personer så konserten. Turneen avsluttes i morgen med en oppmuntringskonsert på en skole som ble hardt rammet av jordskjelv i fjor.

Japans filharmoniske orkester markerer hundreårsfeiringen på Setagaya kunstmuseum med Griegs pianokonsert. Dette er bare en av mange konserter og arrangementer i Japan i år.

- Takket være Grieg, påvirker det unike norske musikkuttrykket en hel verden av klassisk musikk, sier Rio Yamase som er Japans eneste profesjonelle hardingfelespiller.

Solistkorets dirigent, Grete Pedersen, er medvirkende til den store suksessen som koret nå opplever i Japan. Tidligere i år reiste hun landet rundt og holdt foredrag og kurs om Griegs musikk. 

Dette medførte at 100 publikummere reiste seg under konserten i Kyoto Consert Hall og sang med i et av stykkene koret fremførte.

«Det Norske Solistkoret står på terskelen til noe stort», skrev Dagbladets anmelder da korets nye CD havnet i hyllene i begynnelsen av september. Musikken er gitt ut i Japan og daglig leder André Larsen kan fortelle at salget av CD\'en på konsertene følger antall solgte billetter til turneen. Den er nemlig utsolgt.

MIDT I INGENSTEDER: Etter en lang kjøretur gjennom øde landskap dukket konsertsalen i Niigata opp som Las Vegas ut av Nevada-ørkenen.
ØVELSE GJØR MESTER: Grieg er ingen lek for koristene selv om øvelsen før konserten foregikk i shorts og sandaler.