Stjerner i sikte

Arvid Feldhusen og Magnar Fjørtoft har forfattet en godbit for alle med en liten astronom i seg: Norges første komplette stjerneatlas. Vi ble med dem opp på taket for å se.

Stjernene er poesiens arkipeler, øyer av ettertanke, stille stunder på den store reisen. Se, der skinner Kassiopeia, og se - Jomfruen og bølgene i Berenikes hår, Andromeda!

- Et åpent sinn og et par nysgjerrige øyne er egentlig alt du trenger for å glede deg over den stjernestrødde himmelen, mener forfatterne.

- Har du en kikkert eller et lite teleskop, ja, da er opplevelsen uendelig. Nei, du behøver ikke diger, dyr optikk - enn si et professorat i astrofysikk - for å utforske universet.

fullmåne

stjerner utan tal

og ein djup grøn himmel

Shiku (1867- 1902)

(Overs. av Paal-Helge Haugen)

Tvillingbrødrene Magnar og Arvid vet hva de snakker om. Arvid Feldhusen har nylig utarbeidet Norges første komplette stjerneatlas, tilpasset lokale forhold og med angivelse av himmelens horisont fra sør til nord i Norge. Magnar Fjørtoft har skrevet en usedvanlig instruktiv bok om astronomi, en praktisk veiviser til planeter, stjerner og galakser.

Magnar glemmer aldri det første synet av en fremmed klode der ute. Gutten lå på ryggen i graset og betraktet himmelen gjennom en liten kikkert. Ringene rundt Saturn var det vakreste han hadde sett.

- Estetikken er drivkraften. Belønningen er det betagende synet av myldrende stjerner, de er som glitrende paljetter, gule, hvite, blå, oransje. Kosmos er et uendelig mørkt hav med spiralgalakser flytende i majestetisk ro. Du kan se tåkeskyer som føder nye verdener, du kan se gamle stjerner lyse opp en siste gang og dø. Og det fins pulserende stjerner, dobbeltstjerner og stjernehoper. Og langt, langt ute, nesten utenfor vår rekkevidde, lyser kvasarene, som kanskje er kjerner i gåtefulle galakser med svarte hull.

i natt

blir barn fødde

under ein bleik måne

Shintoku (1632- 1698)

(Overs. av Paal-Helge Haugen)

Tilbake på taket. En klar vinterkveld kan du se 5000 stjerner med det blotte øye. Gjennom den gamle skipskikkerten vår øker tallet til noen hundre tusen, men også det er bare en liten del av Melkeveiens myriader. Og utenfor der igjen... Men fortvil ikke: Vi har en medfødt evne til å ordne kaoset i ansamlinger og grupper. Fra gammelt av er himmelen delt inn i 88 stjernebilder med vidunderlige navn etter mytologiske skikkelser som Orion, Perseus og Andromeda; andre forbinder vi med dyreskikkelser som løver, delfiner, hvaler og fisker, atter andre er navngitt av gamle sjøfarere, og heter triangelet, akterstavnen, sekstanten.

har fasanen sett den

kveldens første stjerne

han skrik i mørket

Issa (1763- 1827)

(Overs. av Paal-Helge Haugen)

- Få først et overblikk i et godt stjernekart, ellers blir det som å kjøre bil uten kart i utlandet, sier Arvid:

- Begynn med Karlsvogna , som utgjør en del av stjernebildet Store Bjørn - den står nå på høykant i øst, og stiger oss over hodet mot våren, og er et fint utgangspunkt i orienteringen rundt himmelens nordpol. Om vinteren står Orion i sør på kveldshimmelen, om våren kommer Løven . Alle er enkle stjernebilder, en fin begynnelse på videre ferd over firmamentet.

Og til trøst for oss alle: Det tar tid å få begrepsapparatet, det mentale bildet, på plass; alle må gjennom en forvirrende og frustrerende periode i en første fase.

- Og la deg ikke overvelde av skriftlærde vitenskapsmenn, de kan fort bli som presteskapet i kirken, sier Magnar Fjørtoft:

- For det fins jo ikke noen bruksanvisning på livet. Glem ikke at du også forstår med hjertet. Du kan stige opp på fjellet og nyte utsikten uten å kjenne naturlovene. Jeg er enig med filosofen Arne Næss, jeg. Målet er ikke å nå toppen. Det er tilstedeværelsen som er viktig.

Klag ikke under Stjernene

over Mangel paa lyse Punkter i dit Liv.

Henrik Wergeland (1808 - 1 845)

Magnar er filosofen. Arvid, med stjerneatlaset, er strategen. Begge har bevart ærefrykten og undringen over livet.

- Astronomi er både matematikk og fysikk, biologi og teologi, sier brødrene som ikke er født i tvillingenes tegn.

Og på vei ned fra taket kommer undringen igjen:

- Tenk at vi mennesker er skapt av stjernestøv mellom milliarder av fremmede verdener i et univers uten grenser!

STJERNEKIKKERE: Arvid Feldhusen og Magnar Fjørtoft ser mot arkturus og Mizar. De har nå fullført Norges første, komplette stjerneatlas.Foto: TOM MARTINSEN