Stjerner i sikte

MOLDEJAZZ (Dagbladet.no): Dagbladet.no dro på talentjakt i dag. Vi slapp å lete lenge: Vi fant Ane Brun som snart blir stjerne.

Du bør stå tidlig opp om du skal få med deg høydepunktene på Moldejazzen.

De store overrraskelsene kommer nemlig ofte på formiddagen.

Gratis kvalitet

Hver dag spilles gratiskonserter på Rådhusplassen, og de kan være verdt et besøk. Her spiller de musikerne som ikke er så store som de største, og gjerne unge, nye talenter.

Talent på hjemmebane

I dag møtte vi Ane Brunvoll (25) som spiller med den svenske trioen Smuts. Og vi kunne ikke gå forbi. Ane er Molde-jente:

-Jeg gruet meg litt for å spille her i dag, men gledet meg mest. Nå er alt bare bra, sier Ane fra scenen, mens hun vinker til kjentfolket.

Rådhusplassen var full, og etter konserten ble hun bombadert med rosende ord. De fleste kjenner henne med etternavet Brunvoll i Molde, men Ane kaller seg Brun når hun spiller. Etter å ha bodd i Sverige en stund fant hun ut at det var lettest slik.

Flinkis-folk

For Ane kan synge. Firerbanden er flinkis-ungdom. Alle har studert musikk. Ane har sang som sitt hovedinstrument, men hun spiller også gitar og lager alt materialet sitt selv.

Hun har allerede gitt ut demo med sju av låtene sine, og sangene hennes har havnet på eteren på svensk Petre. Sist spilte gjengen to konserter på Hultsfredfestivalen i Sverige, nå er de i Molde, og i august spiller de på festival i Stockholm.

Vil gi ut plate

-Sikter de mot stjernene?

-Vi begynte å spille sammen først i mai, så vi får se, sier Ane, som er fonøyd med dagens konsert, og så glad for alle de rosende ordene fra rosebyboerne.

- Vi har lyst til å lage en ny demo for våre egne penger, og deretter gå til plateselskapene med den, sier Thomas (27).

Vi skal i hvert fall fortsette det musikalske samarbeidet. Det startet med at Ane fikk spillejobb på Hultsfred. Det var litt for stort for å synge og spille akkustisk alene. Derfor ringte hun Smuts.

Base i Sverige

Ane flytter til Stockholm der guttene bor til høsten, så de praktiske forholdene ligger til rette. Thomas mener byen er et bra sted å begynne:

- Masse klubber og konsertscener i Stockholm, jeg tror det er fint for oss som vil jobbe videre med musikken.

Lærte å spille gitar av forbilde

Ane kaller musikken sin folkpop eller noen ganger folkrock. Hennes forbilder er folk som Ani Di franco og Nick Drake.

- Ani Difranco lærte meg å spille gitar, sier hun til Dagbladet.no. Egentlig er hun nok mest selvlært.

Flere har sammenlignet stemmen hennes med Tracy Chapman og Tori Amos. Men hun er noe for seg selv.

Smuts sørger for å jazze opp stemninga når de spille sammen, med Thomas på kontrabass, Jonathan på sopransaksofon og el-gitar og Pelle på trommer. De lager musikalske arrangementer til Anes låter, men det høres sjelden likt ut, for de liker å improvisere.

I dag spilte de i over en time på torget, og vi likte det vi så av musikk og spilleglede.

- Du har en fantastisk stemme, fikk Ane høre massevis etter konserten.
- Jeg begynte nesten å grine når du sang, sa en annen.

Demoene de hadde med seg til Molde ble solgt ut.

Alt ligger dermed til rette for stjerner i sikte.

Hør Ane synge!

Se video fra andre Moldejazzkonserter

<B>DAGENS DOBBEL:</B> Ane Brun med bandet Smuts gledet et ettermiddagstrøtt Molde som gledelig nok var badet i sol i dag.
<B>SIGNERT SKIVE:</B> Demoplatene Ane hadde med seg i dag ble utsolgt. Hun måtte til og med skrive autografer. Like godt å starte med en gang.
<B>DAGENS KONSERT:</B> Ane Brun på scenen på Rådhusplassen. I midten spiller Thomas kontrabass, mens Mari Brunvoll korer.