Stjerner på beite

CANNES (Dagbladet): Rosanna Arquette lurte på hvor det var blitt av Debra Winger. Hun endte opp med en halvannen times dokumentar, der Hollywoods mest berømte kvinner øser av sine frustrerte hjerter.

Rosanna fant Debra, stjernen fra bl.a. «En offiser og en gentleman», sittende rolig i en hage, hvor hun har funnet verdi i annet enn jakten på den neste gode rollen, som kanskje aldri kommer i en amerikansk filmindustri fiksert på evig ungdom. Alt under innspillingen av «En offiser...», da Winger var i 20-åra, kom produsenten til henne med en vanndrivende pille han mente hun trengte. «Uansett hva det er som holder deg myk og åpen, det er det du skulle forfølge. Underholdningsindustrien gjorde meg bare tøff og hard,» sier Winger fra hagestolen.

  • I «Searching For Debra Winger» snakker Jane Fonda, Holly Hunter, Gwyneth Paltrow, Melanie Griffith, Meg Ryan og Whoopi Goldberg, for å nevne noen få, om problemene med å kombinere et menneskelig liv med skuespilleryrket i verdens tøffeste del av bransjen. De sliter som de fleste kvinner med skyldfølelse for barn og familie - og føler i tillegg at ved fylte 40 settes de ut på et slags beite for alderstegne, avlagte stjerner. Her sitter unge Adrienne Shelly og forteller hvordan hun mistet en rolle, fordi produsenten ikke likte puppene hennes. Ally Sheedy og Martha Plimpton snakker om at det gjelder å være «fuckable» for herrene med pengesekken. De raser over machokulturen.
  • Og her sitter det fordums ikon, Jane Fonda, og forteller at hun stadig inngikk kompromisser for å overleve, at Ted Turner på deres annen kveld ute sammen ba henne slutte å jobbe. Det gjorde Fonda, som valgte å oppleve et intimt forhold framfor mer glamour, for dét hadde hun aldri erfart. Hun er en gjennomtenkt, flott dame i 60-åra og likevel: Tydelig plastisk operert sitter hun der som et levende eksempel på sitt eget offer til ungdomsguden i USA. Å se den langt yngre Melanie Griffith streve med å smile etter runder under operasjonskniven, er en bedrøvelig sak.
  • Europeiske skuespillere har det enklere, skal vi tro bl.a. Tracey Ullman og Charlotte Rampling. Europeere har mer kontroll over egne karrierer og livsløp. Antakelig gjelder det også europeiske regissører, for nå å gå over til en annen begivenhet i Cannes torsdag. Franske Catherine Breillat, lett notorisk berømt for sine utagerende skildringer av kvinnelig seksualitet i bl.a. «Romance», åpnet et av festivalens sideprogrammer med sin nye «Sex Is Comedy». I den spiller Anne Parillaud Catherine Breillat i en film om innspillingen av en sexscene. Muntrere enn vanlig fra den kanten, men fortsatt selvopptatt og med en slutt åpenbart ment som et sjokk. Catherine bør nok la være å dra til Hollywood.

Mer fra Cannes-festivalen{$4028}

JAKTET PÅ DEBRA: Rosanna Arquette (t.h.) har tatt med søsteren Patricia til Filmfestivalen i Cannes, der hun torsdag viste sin dokumentar «Searching For Debra Winger».