GRØNT: Øyafestivalen vil ikke bare at publikum skal ta miljøvennlige valg - nå foreslår de at artistene gjør det samme. Foto: Christian Roth Christensen
GRØNT: Øyafestivalen vil ikke bare at publikum skal ta miljøvennlige valg - nå foreslår de at artistene gjør det samme. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Stjerner tause om Øyas grønne forslag

Øya-festivalen foreslår blant annet at artistene spiser minst to vegetariske måltider i uka når de er på turné. Ingen utenlandske stjerner har sagt ja hittil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Øya har lenge profilert seg som en «grønn» musikkfestival, gjennom blant annet vegetarisk mat, kutte ut fossil energi og søppelsortering. De har forsøkt å få publikum til å ta miljøbevisste valg, for eksempel å sykle til festivalen og kildesortere.

Nå har Oslo-festivalen tatt miljøengasjementet enda et skritt lenger, og oppfordrer artistene selv om å vise klimaengasjement.

Festivalen har sendt ut en «grønn rider» til alle artistene som opptrer, deriblant stjerner som Sigrid, Robyn, Erykah Badu og The Cure.

STJERNENE: Tobert Smith og Simon Gallup i The Cure skal stå på scenen i kveld, her fra konsert i Sveits tidligere i sommer. Foto: NTB scanpix
STJERNENE: Tobert Smith og Simon Gallup i The Cure skal stå på scenen i kveld, her fra konsert i Sveits tidligere i sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer

En «rider» er en del av avtalen mellom artisten og konsertarrangøren. Tradisjonelt inneholder den en liste over krav fra artisten, for eksempel over hva arrangøren skal tilby artisten backstage.

Bare norske støtter

Øyas «The Green Rider» er et forslag til hvilke krav artistene selv kan sette til konsertarrangørene.

- Tanken er at artistene får en slags rider med noen punkter som de kan støtte. Denne kan de bruke der de skal spille. Når de blir booket, sender de ut rider og så kan de samtidig legge med grønn rider, sier sponsorsjef Cathrine Røsseland i Øya.

Men hittil er det bare fem artister som har valgt å støtte initiativet - og alle er norske.

De fem artistene er Sigrid, Unge Ferrari, Thea Hjelmeland, Pom Poko og Misty Coast, ifølge en pressemelding fra Øya og samarbeidspartneren Fortum, som er et energiselskap.

Men Røsseland mener på ingen måte at initiativet er mislykket av den grunn.

- Overhodet ikke. Poenget er å lage et redskap som artistene kan bruke fritt. Vi har brukt lang tid på å lage noe som er inspirerende og lavterskel, istedenfor krav og tvang og ting som er vanskelig å få til. Nå lanserer vi det, og lar flere få muligheten til å få med, sier Røsseland.

- Hvorfor er det ingen internasjonale artister som støtter dette?

- Alle artistene har fått forespørsel om å være med, det er ikke et krav eller en pekefinger, men en mulighet til å støtte. Målet er at flest mulig skal bli med, men det viktigste nå er at vi har fått utarbeidet dette.

- Bare norske artister har støttet dette, er norske artister mer miljøbevisste?

- Det er noen ganger lettere å få kontakt med de norske artistene, mens de internasjonale har bookingmanagere og tourmanagere, flere ledd å forholde seg til. Men vi opplever at det er stor interesse blant artistene, at de sier at det er problematisk å fly for eksempel, sier Røsseland.

Inspirasjon har de blant annet hentet fra det London-baserte byrået Paradigm Agency, som også lanserte en «green rider» tidligere i år, ifølge det amerikanske magasinet Billboard.

Minst to vegetar-måltid ukentlig

De fem kravene som foreslås i «The Green Rider» er: Reduser bruken av fossilt brennstoff, server mindre kjøtt, unngå engangsplast, velg transportløsninger med lave utslipp og begrens og resirkuler avfallet.

Magasinet Billboard skriver at Øya med sin «Green Rider» også ber artistene om å fly så lite som mulig og å spise minst to vegetariske måltider i uka når de er på turné.

- Er dette realistisk å forvente av artistene?

- Poenget her er mer at man skal få en oppfordring til å tenke seg om. Vi skal ikke diktere hvor mange dager de skal spise vegetarisk for eksempel, det legger vi oss ikke opp i, sier Røsseland.

Hun understreker at dette bare er ment som forslag til hvordan artistene kan leve miljøvennlig, og ikke krav.

- Artister må fly for å ha konserter, publikum fraktes, store show krever mye energi. Er det ikke umulig å drive miljøvennlig festival?

- Nei, det er mange grep man kan gjøre for å komme videre, sier Røsseland.

Publikum kan støtte

Hun viser til for eksempel et samarbeid med Way Out West-festivalen i Gøteborg, der de to festivalene koordinerer bookingene slik at artistene må fly minst mulig.

Røsseland sier at Øya allerede nå er i gang med å tenke klimavennlige løsninger fremover, og diskuterer hvordan festivalen kan se ut i 2040.

- Ingenting er skrevet i stein, vi lever med en rivende utvikling og det kan være helt andre måter å oppleve konserter på, sier Røsseland.

- Vil dere jobbe videre med «Green Rider» neste år?

- Vi får se hvordan det utspiller seg. Vi vil også oppfordre publikum til å støtte oppropet. Det viktigste er ikke at de største navnene støtter det, men at vi har laget et verktøy som artistene kan bruke, sier Røsseland, som viser til at mange allerede har støttet oppropet på nettsiden - i skrivende stund 739 personer.

Kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum understreker i pressemeldingen at artistene ikke betales noe honorar for det, og at det er helt frivillig å være med.

- Vi tror det er mange artister i Norge som ønsker å være del av dette for å bidra til det grønne skiftet, og vi håper at vi sammen kan dra i gang en bevegelse i musikkbransjen, skriver Mathisen i pressemeldingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer