Stjerneregissørs ukjente film funnet

Trodde Orson Welles' første film var ødelagt i brann.

STUMFILM: Orson Welles film «Too Much Johnson» ble spilt inn for 75 år siden, og var mistenkt ødelagt i en brann. Nå er filmen funnet og restaurert, og skal vises for publikum for første gang i oktober. Foto: Scanpix
STUMFILM: Orson Welles film «Too Much Johnson» ble spilt inn for 75 år siden, og var mistenkt ødelagt i en brann. Nå er filmen funnet og restaurert, og skal vises for publikum for første gang i oktober. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den aller første lange filmproduksjonen stjerneregissør Orson Welles laget er funnet i Milano, 75 år etter at den ble spilt inn.

Welles omtales som en av Hollywoods aller beste regissører og er kjent for blant annet filmen «Citizen Kane».

 For noen år siden ble hans hittil ukjente film «Too Much Johnson» tilfeldig funnet i en lagerbygning i Milano, og er snart klar for premiere.

Mistenkt at filmen ble ødelagt i brann Det ble tidligere antatt at stumfilmen ble ødelagt i en brann i Welles hjem i 1970, men ble for få år siden funnet i god behold.

Stumfilmen skal ifølge Huffington Post være en komedie regissøren skrev som 20-åring, like før han startet innspillingen av den Oscar-vinnende storfilmen «Citizen Kane».

Den 40 minutter lange komedien skulle egentlig hatt premiere 16. august 1938, og har Joseph Cotten, også kjent fra «Citizen Kane», i hovedrollen. Cotten spiller en frekk skjørtejeger som flykter fra sin elskerinnes voldelige ektemann, i filmen som er basert på et teatersykke fra 1894.

Unikt funn «Too Much Johnson» ble aldri ferdigstilt eller vist offentligheten, men er nå retaurert og vil spilles for første gang under en stumfilmfestival i Pordenone i Italia den 9. oktober i år.

Den italienske Welles-eksperten Circo Giorgini identifiserte filmen da den dukket opp i lagerbygningen, og mener dette er et helt spesielt funn:

- Dette er som å ha funnet et viktig, ukjent maleri. Som å finne et Caravaggio-maleri ingen visste om, sa han ifølge Huffington Post.

Orson Welles ble født i USA i 1915 og vant en Oscar for filmen «Citizen Kane». Han ble også nominert til fire andre.

Den anerkjente regissøren døde i 1985 av hjerteinfarkt, 70 år gammel.

STJERNEREGISSØR: Orson Welles ansees for å ha vært en av Hollywoods aller største regissører. Nå er hans første spillefilm snart klar for premiere - 75 år etter at den ble laget. Foto: Scanpix
STJERNEREGISSØR: Orson Welles ansees for å ha vært en av Hollywoods aller største regissører. Nå er hans første spillefilm snart klar for premiere - 75 år etter at den ble laget. Foto: Scanpix Vis mer