Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernereporter lurte alle

Jayson Blairs reportasjer i The New York Times var sterke og krydret med detaljer og følelser. Nå viser det seg at de var fulle av løgn, plagiat og feil.

NEW YORK (Dagbladet): Det var en gripende historie. Jeg husker godt The New York Times fra 19. april i år. Førstesideoppslaget var en reportasje fra det store militærhospitalet i Bethesda. Soldaten James Klingel forteller om sine kvaler over egne skader når han vet at mange kamerater er så mye verre såret, særlig tenker han på en venn som måtte amputere beinet etter kamper i Irak.

Reportasjen var signert Jayson Blair, og reporternavnet var en av de få opplysningene i historien som var riktig.

Resten var oppdiktet, og reporteren var aldri i Bethesda.

Omfattende sak

Den 27-årige reporteren hadde kortfattet snakket med soldaten på telefonen, men det var alt. Resten var fabrikkert fra hans leilighet i New York. Liknende forhold hefter ved en hel rekke av journalistens 600 reportasjer som har stått på trykk i The New York Times.

Avisa slo selv saken opp på sin førsteside i går og brakte en omfattende firesiders gjennomgang av hva som har skjedd når Blairs falske reportasjer kom på trykk.

Han har brukt mobiltelefon og PC for å gi inntrykk av at han har vært på steder han slett ikke var, opplysninger og detaljer er plukket opp fra bildebaser og andre avisers artikler.

Til sammen ble denne blandingen av sant og usant presentert i The New York Times.

Troverdighet

Jayson Blair er svart og kom til The New York Times som praktikant i et program for å få inn flere journalister med minoritetsbakgrunn.

Han var ambisiøs, flink, produktiv og alltid positiv og hyggelig. Han ble plassert i underbemannede avdelinger i avisa, og hans voldsomme produktivitet ble vel mottatt. Flere redaktører ble oppmerksomme på feil og uetterrettelighet, men han ble likevel forfremmet.

Blair fikk advarsler, men fortsatte likevel fram til begynnelsen av mai, da han fikk sparken.

- Dette er et stort blått øye for The New York Times, sier publisher og styreformann Arthur Schulzberger jr. til sin egen avis.

Hans familie har styrt avisa i107 år, og nettopp troverdighetog etterrettelighet har værtavisas hedersmerke.

The New York Times beskriver selv affæren som et alvorlig svik mot lesernes tillit og et lavmål i avisas 152-årige historie.

JUKSEMAKER: Jayson Blair, ung og fremadstormende stjernereporter i The New York Times, er avslørt som juksemaker og har fått sparken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media