Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
FÅR HARD KRITIKK: Arbeidstilsynet har nå gitt Maaemo varsel om fem pålegg, på grunn av det de mener er «omfattende og betydelige» lovbrudd. Foto: Dagbladet
FÅR HARD KRITIKK: Arbeidstilsynet har nå gitt Maaemo varsel om fem pålegg, på grunn av det de mener er «omfattende og betydelige» lovbrudd. Foto: Dagbladet Vis mer

Tilsynsrapport: Kjendisrestauranten Maaemo betalte ikke overtidstillegg - skylder på Michelin-stjernene

Stjernerestauranten Maaemo refses av Arbeidstilsynet: - Omfattende og betydelige lovbrudd

Mens restauranten hylles verden rundt og sjefene blir berømte, refser Arbeidstilsynet måten ledelsen behandlet de ansatte på. Maaemo skylder på Michelin-stjernene.

(Dagbladet): Arbeidstilsynet har siden mai i år gransket den verdenskjente restauranten Maaemo i Oslo, og har avslørt at de ansatte ikke har fått overtidsbetalt og har hatt 15-timersdager.

Restauranten granskes nå for det Arbeidstilsynet i et brev kaller for «graverende brudd på arbeidsmiljøloven».

Maaemo har på rekordtid etablert seg blant verdens aller beste restauranter.

Restauranten ligger i Bjørvika, Oslos nye finanssentrum, og ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelinguiden, som eneste spisested i Norge. Det var første gang i Norden en restaurant debuterte i guiden med to hele stjerner.

Michelin-guiden gis ut en gang i året, og er en legendarisk guide til kulinariske opplevelser i toppklasse. Å bli belønnet med en stjerne eller flere sikrer berømmelse og suksess. Å miste en stjerne kan føre til restauranters undergang.

I februar i år nådde Maaemo en ny milepæl: Da ble restauranten som første norske restaurant noensinne belønnet med matverdenens høyeste utmerkelse: tre stjerner i Michelinguiden. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang en av Europas heteste kokker.

- Omfattende og betydelige

Bang leder en stab på cirka 20 ansatte, blant annet kokker, hovmestere og servitører. Fem dager i uken tilbereder de og serverer mat- og vinopplevelser som koster cirka 4500 kroner per person.

I oktober ga Arbeidstilsynet Maaemo varsel om fem pålegg, på grunn av det de mener er «omfattende og betydelige» lovbrudd.

FEIRET MED CHAMPAGNE: I februar i år nådde Maaemo en ny milepæl: Da ble restauranten som første norske restaurant noensinne belønnet med matverdenens høyeste utmerkelse: tre stjerner i Michelinguiden. FOTO/VIDEO: BKØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

De groveste lovbruddene Arbeidstilsynet har avdekket gjelder ulovlige lange dager og manglende overtidsbetaling.

- Kjipt og flaut

- Dette er utrolig kjipt og flaut. Vi har jobbet utrolig mye, men vi har ikke ønsket å bryte loven, sier daglig leder for Maaemo, Esben Holmboe Bang, til Dagbladet.

- Vi har allerede jobbet hardt for å forbedre rutinene etter Arbeidstilsynets besøk. De ansatte jobber nå bare fire dager i uken. Fra 1. januar vil det bli tredagersuker. Dette vil bli revolusjonerende gode forhold, sier Bang.

Skylder på stjernene

Overfor Arbeidstilsynet begrunner Maaemo de mulige lovbruddene med at dette er på grunn av Michelin-stjernene.

«Uten å bruke det som en unnskyldning, så skyldes et høyt timeantall på en del av de ansatte at restauranten fikk tre stjerner i Michelinguiden februar i år. Dette er en verdensbegivenhet og det er første gang det skjer i Norge. Vi ble fullstendig tatt på senga, og vi hadde for lite ansatte til å dekke etterspørselen», skriver utviklingssjef hos Maaemo, Abdul-Jauwad Bandar Samir Hussain, til Arbeidstilsynet august i år.

- Det stemmer at Arbeidstilsynet kom midt i en ekstremt hektisk periode. Det er helt klart at stjernene bidro til å at vi jobbet ekstremt mye, sier Bang.

Flere av de ansatte jobber langt utover det som er vanlig arbeidstid, skriver Arbeidstilsynet i rapporten. Vanlig arbeidstid skal ikke være mer enn 9 timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av syv dager.

KJENDISKOKK:  I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang en av Europas heteste kokker. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
KJENDISKOKK:  I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang en av Europas heteste kokker. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

I snitt ligger den daglige arbeidstiden på 11 timer, skriver tilsynet, og den ukentlige arbeidstiden ligger på mellom 54 – 60 timer.

Det innebærer at flere av de ansatte har jobbet mellom 56 og 80 timer overtid i løpet av en måned. Dette betyr at arbeidstakerne har jobbet mellom 31 til 55 timer mer overtid enn det loven tillater, skriver tilsynet.

- Ikke forsvarlig

«Timelistene viser at samtlige rammer for overtidsarbeid og rammer for samlet arbeidstid er brutt. Bruddene er betydelig og omfattende», skriver Arbeidstilsynet.

For eksempel så viser timelistene at servitørene arbeidet mellom 14 og 15,5 timer hver eneste lørdag. En kokk jobbet 72 timer to uker på rad, tilsammen 144 timer..

«Arbeidstilsynet vurderer derfor at arbeidstidsordningen til Maaemo AS ikke har vært forsvarlig».

De ansatte har heller ikke fått det lovpålagte overtidstillegget, skriver Arbeidstilsynet. Arbeidsgivere er lovpålagt å betale et tillegg på 40 prosent for overtidsarbeid.

«Arbeidstilsynet vurderer at (Maaemo) ikke har utbetalt overtidstillegg (…) og at virksomheten derfor har brutt arbeidsmiljøloven», skriver tilsynet.

VERDENSKJENT: Bjørvika-restauranten ble verdenskjent på dagen da den i 2012 fikk to stjerner i Michelinguiden, som eneste spisested i Norge. Vis mer

- Vil de som har jobbet overtid uten å få tillegget bli etterbetalt?

- Ja. Alle de som har krav på det skal få betalt. Vi lover å rydde opp, sier Bang.

Lav lønn

Arbeidstilsynet reagerer også på at de ansatte får meget lav lønn. Det er ikke lovpålagt minstelønn for kokker og servitører, men Arbeidstilsynet mener likevel lønnen er såpass lav at de må kommentere den.

«Arbeidsavtalene og lønnslippene holdt opp mot antall timer arbeidstakerne har arbeidet i løpet av den enkelte måned viser at arbeidstakerne har en timelønn som ligger langt under minstelønnssatsene», skriver tilsynet.

- Våre ansatte tjener det som er vanlig i bransjen, sier Bang til Dagbladet.

- Dessverre

I et brev til Arbeidstilsynet skriver Maaemo at de har en avtale om «gjennomsnittsberegning av arbeidstid», men «dessverre så har ikke dette vært gjennomført i praksis».

Gjennomsnittsberegning åpner for en annen fordeling av arbeidstiden, som gjør at man i perioder kan jobbe mer enn grensen for alminnelig arbeidstid, mot tilsvarende mindre i andre perioder.

Men Arbeidstilsynet mener at avtalen ikke er lovlig, og siden den heller ikke har blitt gjennomført i praksis, så velger tilsynet å helt se vekk fra avtalen.

Det er også flere motsigelser i arbeidskontraktene. For eksempel så står det i en av arbeidskontraktene at normal arbeidstid er mellom 10:00 og 23:00 (12 timer minus en time pause) fra tirsdag til lørdag. Dette på tross av at det står i arbeidskontrakten at normal arbeidsdag er på 8 timer eksklusiv pause. Det står videre at normalarbeidstiden i løpet av en uke er 40 timer, på tross av at 12 ganger 5 utvilsomt blir 60 timer.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang Arbeidstilsynet har gransket stjernerestauranten og funnet lovbrudd.

I 2013 skrev Dagbladet at restauranten fikk hard kritikk fra Arbeidstilsynet for en rekke lovbrudd:

• Timelister viste at ansatte jobbet lengre enn det som var normalt, uten at de fikk overtidstillegg.

• Timelister viste at enkelte ansatte jobbet mer enn 60 timer i uka.

• Lønnslippene viste at alle utenom én jobbet på fastlønn og at ingen fikk utbetalt overtidstillegg. Den ene som jobber for timelister hadde feriepenger inkludert i lønna, noe som ikke er lov ifølge ferieloven.

Arbeidstilsynet reagerer sterkt på at det tre år senere virker som Maaemo ikke har forandret praksisen:

«Det at vi tre år senere avdekker tilsvarende forhold gjør at vi nå finner grunnlag for pålegge virksomheten å iverksette tiltak for å sikre kontroll med arbeidstidsbestemmelsene».

- Betyr dette at dere ikke ryddet opp etter slik dere sa til Arbeidstilsynet?

- Nei, vi ryddet opp. Men vi har jobbet ekstremt mye. Vi har aldri ment å bryte loven, sier Bang.

Arbeidstilsynet har nå bedt Maaemo om å gi tilbakemelding hvis de mener Arbeidstilsynets vurdering ikke er korrekt, eller hvis de har kommentarer til påleggene.

Hvis Arbeidstilsynet under et tilsyn finner det de mener brudd på arbeidsmiljøloven, gir de bedriften varsel om pålegg. Bedriften kan bestride funnene. Hvis Arbeidstilsynet står fast på sin vurdering, gis bedriften pålegg å endre praksis slik at de følger norsk lov.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling