Stjerneskudd mot strømmen

Jazzjenta Katie Melua (19) er født i Georgia, oppvokst i Belfast og beskrives som det nye stjerneskuddet på den britiske musikkhimmelen.

LONDON (Dagbladet): Etter å ha solgt én million eksemplarer av albumet «Call of the search» på fire måneder er Katie Melua blitt superstjerne på rekordtid. En annerledes stjerne. Katies musikalske inspirasjon ligger nemlig noe utenfor allfarvei for unge jenter. Stjerner som Eva Cassidy, Joni Mitchell og Bob Dylan har vært og er fortsatt inspirasjonskildene for 19-åringen, som skriver det meste av sin musikk selv.

- Det er ikke så uvanlig å være ung jente i musikkindustrien, men jeg mener at jeg gjør dette på min egen måte. Jeg framfører min musikk. Jeg er bare meg selv. Det ville for eksempel vært utelukket for meg å stille lettkledd for å selge plater, sier Melua til Dagbladet.

Toget hjem fra Brits

Hun er akkurat i ferd med å avslutte sin siste lydprøve på sin første turné når Dagbladet treffer henne. Konserthuset Fairfield Halls i bydelen Croydon utenfor London er utsolgt. Slik har det vært landet rundt. Utrolig for jenta som gikk ut av The Brit School of Performing Art bare måneder i forveien. Nå har hun eget band med rutinerte musikere.

- Ting har gått veldig fort. Det har vært spennende å opptre for så mange mennesker. Jeg har vært veldig heldig, og jeg har hatt mange flinke folk rundt meg. Samtidig føler jeg at jeg hele tida har hatt muligheten til å bestemme over min egen musikk, sier Melua.

Bor hjemme

Hun forteller at hun fortsatt bor hjemme hos foreldrene, og etter at hun hadde opptrådt under Brit Awards tok hun toget hjem, mens de andre stjernene dro på fest. Konduktøren spurte attpåtil om hun skulle ha voksen- eller barnebillett.

- Jeg vil ikke fordømme andre. For noen unge artister er det nok naturlig å kle seg i veldig tette klær, og det å være ute til langt på natt er noe man må være på grunn av et image. Jeg liker ikke slike PR-stunt, sier hun.

Selv om hun alltid har vært interessert i musikk, var det opprinnelig politiker hun ønsket å bli. Oppveksten i Georgia og Nord-Irland har lært henne mye.

Faren er hjertekirurg, og familien flyttet til London da Katie Melua var tidlig i tenåra.

Stolt av bakgrunnen

- På grunn av all fokuseringen på konflikter forbinder folk flest både Georgia og Nord-Irland med noe negativt. Jeg kjenner disse landene fra en annen side.

Hun reiser jevnlig til Georgia for å besøke familien som fortsatt bor der. Det siste året har imidlertid musikken tatt nesten all tid, men hun er fortsatt en del av den gamle vennegjengen i London.

- Jeg har selvsagt fått nye venner gjennom musikken, men jeg er ikke så ofte på kjendisfester og slikt. Jeg tror det er noe av faren med å bli kjent veldig fort, sier hun.

Selv om det britiske publikummet enda ikke er mettet, ser nå Katie og hennes støttespillere ut over Europa. I løpet av noen hektiske måneder skal albumet lanseres. Kanskje blir det også en tur til Norge.

- Det hadde virkelig vært gøy. Jeg har aldri vært i Norge. Bortsett fra ferier hjem til Georgia og noen turer til Frankrike og Spania, har jeg knapt vært utenfor Storbritannia, sier hun.

STJERNE PÅ REKORDTID: Katie Melua er en annerledes tenåringsstjerne. Hun skriver musikken sin selv, og tar toget hjem etter Brit Awards. Fredag slippes hennes kritikerroste album på det norske markedet.