Stjerneskuddet

Aksel Hennie (28) er på plass i Berlin som en av 21 europeiske Shooting Stars. Her knytter han kontakter i den internasjonale filmbransjen, noe som kanskje kan føre til tilbud også utenfor Norge.

BERLIN (Dagbladet): - De tok alle slags bilder, men fotografen er anerkjent - så forhåpentligvis blir bildene gode, sier Aksel.

Stjerneskuddene blir godt behandlet under filmfestivalen i Berlin. De kjøres rundt i egne biler prydet med «Shooting Stars», og om kveldene er det gallamiddager.

Stalltips

Det er Norsk filminstitutt som avgjør hvem som får æren av å være norsk Shooting Star.

Skuespillerne må oppfylle bestemte kriterier: De må enten ha vunnet en pris for et nylig arbeid, eller ha spilt i en film som har hatt kommersiell suksess, enten nasjonalt eller internasjonalt.

- Men det er gal innstilling å tro at man skal få noe konkret ut av dette, det er viktig å bare være her, møte folk og ha det gøy, sier Aksel, som allerede har stalltipset klart for hvem som blir neste års norske Shooting Star.

- Jeg holder en knapp på Ane Dahl Torp, sier han.

Aksel fikk Amanda-prisen for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i «Jonny Vang» i fjor. Med den filmen besøkte han også filmfestivalen i Berlin for ett år siden.

Åpen for tilbud

Som Shooting Star følger Aksel i fotsporene til Anneke von der Lippe, Gørild Mauseth, Maria Bonnevie og Kristoffer Joner. Han har fått god kontakt med resten av årets talenter.

- Jeg var redd det skulle bli litt sånn konkurransestemning oss imellom, men alle er bare hyggelige. Vi får muligheten til å treffe agenter fra andre land og til å bli sett, rett og slett.

Og Aksel er åpen for tilbud fra utlandet.

- Selvfølgelig. Ikke fordi jeg ikke vil jobbe i Norge, det viktigste er at folk ser det du gjør. Det fins masse dyktige folk utenfor Norge jeg kunne tenke meg å jobbe med.

Tilbake til teatret

De siste par åra har Aksel Hennie rukket å bli et kjent filmfjes for mange nordmenn. I løpet av året dukker han opp i tre nye filmer: Erik Poppes «Hawaii», Erich Hörtnagels «Den som frykter ulven» og «Uno», som han regisserer selv sammen med John Andreas Andersen.

- Jeg har vært heldig og har hatt mye å gjøre. For øyeblikket har jeg ingen konkrete filmplaner, derimot vet jeg at jeg skal spille teater igjen, forteller Aksel. Han gikk ut fra Teaterhøgskolen i 2001 og ble kåret til årets teatertalent av Dagbladet samme år.

- Opptakene til «Uno» er i boks, nå skal den klippes, og så blir det premiere i september, forteller Aksel. Han har også skrevet manus sammen med Nicolai Cleve Broch, som også spiller i filmen.

- Men jeg har ingen regissørambisjoner, dette var en historie jeg ønsket å fortelle, derfor ble det sånn.

PÅ VEI: Aksel Hennie er Norges skuespillertalent under filmfestivalen i Berlin i år. Det gir ham en unik sjanse til å skaffe seg internasjonale filmkontakter.