Stjernesmell i sikte

De trodde at de skulle bli TV 2s nye superstjerne i serien «Idol.» Men det var før de kom til audition.

ALL OR NOTHING. Quang Tran Trung (21) kommer ut fra audition. Han har sunget O-Towns «All or Nothing.»

- Hvordan gikk det? spør de andre håpefulle, de som sitter på venterommet. Quang Tran Trung, «Idol»-deltager nummer 1188, er videre i konkurransen. Noen gratulerer, noen blir enda mer nervøse. Stjerneskuddene balanserer på spente stemmebånd.

- Men fremførelsen må være bedre i morgen, sier Quang.

I morgen er det alt. Eller ingenting.

SUKSESSEN ER LIKE SIKKER som oppskriften er velprøvd: TV2 jakter på norges nye superstjerne. Det skal bli tv-underholdning i programserien «Idol.» Penger, PR og et profesjonellt bakapparat ordner det meste. Du har sikkert sett reklamene med fiskeren som får en platekontrakt på kroken, eller odelsgutten i traktoren som legger ei gullplate eller to på låven. Det kan bli deg - har TV2 lovd oss i mange uker allerede.

BERGEN, FORRIGE FREDAG: Over 500 håpefulle, støttespillere og skuelystne har møtt fram til «Idol»-audition på Hotel Bristol. Sone2-Gaute strør stjernestøv i form av burgerkonkurranse. Hvem spiser kjappest? En gjeng fjortiser krangler høylytt om hvem som egentlig fikk fatt på sydenturflaska fra Se og Hør. I resepsjonen står to bekymrede mødre. Døtrene deres har gjort som TV2 foreslo og kledt seg for å imponere. Glamouren ligger i lufta.

Silje er 17 år, hun har blondt lett krøllete hår, og hun smiler til kameraet. Noen sekunder har hun alles oppmerksomhet.

- Det er sikkert mange flinke her. Men jeg liker å synge, og det kan jo hende de velger ut akkurat meg, sier hun.

Så slukkes rampelyset.

- VI MÅ SNU KØEN.

Petter fra markedsavdelingen i TV2 er redd Burger King skal sette sponsormillionene i vrangstrupa. Nå som køen går nedover, vil logoen til erkerival McDonald\'s vises på skjermen. Tross iherdig innsats får han ikke snudd folkestrømmen. Inne på berømmelsens forværelse finner de håpefulle raskt tonen. Vennskap knyttes raskere enn deltagerne dumpes hos dommerene. Du har ett vers pluss refreng på å overbevise om at akkurat du fortjener en plass på neste dags audition. Natalia Imbruglia, Whitney Huston og Maria Carey går igjen. Noen prøver seg med «I will always love you.» Men her er det pop som gjelder. Laila (16) kommer gråtende ut.

- Det kommer nye sjanser.

Du er jo sååååå flink, sier de andre støttende.

En konkurrent mindre.

- FREMFØRELSEN MÅ VÆRE bedre i dag...

Quang har reist fra Stavanger for å komme på audition. Han kom gjennom første nåløye, det er blitt lørdag, og Quang skal snart inn for å overbevise på nytt. Det er nå det gjelder. Han sitter i sofaen hjemme hos kameratene han har overnattet hos. Quang gruer seg. Går han videre i dag får han reise til Oslo på TV2s regning. Jo, han blir skuffet om han ryker ut.

- Alle har jo lyst å bli berømt. Jeg har mest lyst til å gjøre det jeg liker, sier Quang.

Han klatrer inn i kameratens iskledde Peugeot.

- Du burde vel hatt limousin?

- Det skulle tatt seg ut. Hva ville de andre ha trodd om meg da?

ENDA EN PLAKAT MED med «Idol - jakten på en superstjerne» smøres opp på hotellveggen. Seilskipet i gullramme må vike. I heisen henger et beklagende brev til øvrige hotellgjester. Det blir mye brød og sirkus, men vennligst ha et fint opphold. Kameraene flørter med deltagerene som har fått beskjed om ikke å se i linsa, og «klaske til og være blide og hyggelige som aldri før.» Alle må gå med nummerkortet lett synlig på kroppen. Se og Hør i bunkevis og CocaCola til frokost skal holde folket i ro til deres tur kommer.

- Hva slags kjendis skal du bli?

- Jeg vil kjøre en vanlig stil, sier Quang.

- Jeg veit egentlig ikke om man kommer så langt etter denne konkurransen. I USA og England har vinnerne blitt veldig store, men jeg tror ikke folk liker denne måten å bli kjendis på i Norge.

- Hvorfor ikke?

- Folk vil vel heller kjøpe plater av noen som har jobbet seg fram selv.

- Hvem tror du blir publikumet?

- Sikkert mest fjortiser.

- Har du øvd deg på å skrive autografer?

- Bare når jeg kjeder meg.

DOMMERNE RIGGER SEG TIL. Av ansikitsuttrykkene kan det se ut som om en lørdagskveld med «DaCapo» og grove knekkebrød er under oppseiling. BMG-sjef Lena Midtveit sjekker mobilen. Kanskje har hun fått tips fra sin britiske sjef Simon Cowell. Han har personlig smadret drømmene til både britiske og amerikanske idolkandidater. Cowell spurte en deltager hvem som hadde lært henne å synge.

- Få deg en advokat og saksøk henne! var blant rådet til deltageren.

Cowells råd har skaffet ham drapstrusler, egen livvakt og tilnavnet «Judge Dread.» Heller ikke i Norge skrives det ut blåresept mot tonedøvhet.

- Du skriver her at du er flink til å ligne, utfordrer dommerne ei jente, etter at hun har fått ordre om å stille seg på idolprikken slik at kameraet treffer henne.

- Ja, jeg kan jo mange sanger.

- Men her er det viktig å være seg sjæl, skjønner du.

- Vil du ha et vennlig råd, så jobb med engelskuttalen din. Jeg hører godt hvor du kommer fra. Det er ikke bra, får en annen jente høre. Før det er rett på dør.

JØRGEN (24) HAR FORLATT sin plass i køen for femte gang, og tar nok et glass vann mens han pusser på fremførelsen av The Doors\' «Baby light my fire.» Han har imponert. Både på «Absolutt Underholdning» kvelden før og foran de andre deltagerne på venterommet. Jørgen har imponert nok til at «Idol»-programleder Harald J. Rønneberg selv tar intervjuet etter audition.

Men han imponerer ikke nok til å få bli med videre.

- Du kommer helt sikkert til å bli popstjerne, likevel, trøster noen av jentene på venterommet.

Selv er Jørgen glad for at mora er på hytta - uten tv - i helga. Eksamen er om to dager.

- Hun ville sagt at dette er en skikkelig dårlig prioritering.

I HOTELLRESEPSJONEN står ei jente og skjelver. Hvordan var det, spør noen venninner, men hun husker absolutt ingenting. Hun husker bare at dommerne sendte henne ut, uten ei framtid på stjernehimmelen. Hun skjelver, hun gråter. For når panelet skjønner at det ikke er noen mandel i skåla, kaster de ikke bort tid på å gå rundt grøten.

- Det nytter ikke å stirre ned i gølvet veit du, får ei jente høre.

- Jeg var jo veldig nervøs, prøver hun seg.

- Jeg kan ikke sende deg til Oslo. Men takk for at du kom. Og god jul. Nok en porsjon knuste drømmer forsvinner ut døra.

- Hun var jo søt da, humrer dommerne, og lurer på hvor det blir av kaffen.

- Ikke noe god jul. Det er ikke jul når dette sendes, ropes det bak kamera.

- Er det så nøye da?

Det er visst det, og etter litt fram og tilbake blir de enige om at det verken er er god eller dårlig jul, bare takk for oppmøtet.

DAGBLADET FREDAG får også takk for vår interesse, men nå er moroa over: Bjarne fra informasjonsavdelingen i TV2 må beklage den kolossale glippen, for vi skulle aldri fått låne hodetelefonene som går rett til dommerenes mikrofoner. Det skjønner vi sikkert. For det tar seg bedre ut når juryformann Jan Fredrik Karlsen sier at:

- Noen blir veldig veldig lei seg. Og det er jævlig kjipt når folk begynner å gråte, men de veit hva man er med på. Fagjuryen skal være oppriktig, og det blir ikke noe bedre videre i programmet, for å si det sånn. Men vi ærlige. De fleste blir ganske happy over å få en konstruktiv tilbakemelding.

QUANG KOMMER UT fra audition nummer 2. Han gikk ikke videre.

- De sa jeg burde begynne i ei gruppe istedefor å synge solo. Jo, det var hardt å få kritikken.

Felles skjebne er i slike stunder en mager trøst, men heller ikke Silje gikk videre.

- De sa jeg kunne nå langt, men ikke nå. Men jeg er jo ennå ung. Livet går vel videre.

STJERNESKUDD: Jørgen Festervoll (24) lar seg rive med av TV 2s Absolutt underholdning. - Jeg håper mamma ikke ser dette innslaget, sier han bekymret etterpå. Det skulle være en hemmelighet at han har meldt seg på.
HÅPEFULL: Quang Tran Trung har reist helt fra Stavanger for å bli oppdaget. - Jeg er en livsglad gutt som elsker å synge, sier Quang. Selv liker han Michael Jackson, Backstreet Boys og R&B.
IKKE RING OSS: Juryen skal være ærlige - det kan bli brutalt. Enkelte sangpedagoger i Bergen får nok krav om pengene tilbake. Selvtilliten overgår ofte selvinnsikten hos de påmeldte.