Stjernesmellen

I sin nye film skal Jim Carrey få oss til å le av finansakrobater som går på en smell. Han har selv opplevd å få den amerikanske drømmen knust.

BERLIN (Dagbladet): I «Fun with Dick and Jane», som har norgespremiere i morgen, spiller Jim Carrey og Téa Leoni et karrierepar på full fart oppover i den amerikanske drømmen. Men plutselig står de uten jobb. Fasaden med villa, gressplen, BMW og hund må likevel holdes for enhver pris. De selger unna statusobjektene til bare TV\'n står igjen. Så begynner de to å rane butikker og banker.

Tøff start

Middelklassepar som over natta blir arbeidsløse og får sin eksistens truet, er noe slapstick-komikeren selv har et nært forhold til. Faren mistet jobben da Jim var liten, og familien måtte flytte fra en trygg liten by til en forstad i Toronto. Deres nye bolig var en Folkevogn-buss. Foreldrene måtte livnære seg som vaktmestre og sikkerhetsvakter på en hjulfabrikk. Også Carrey måtte jobbe lenge etter at skoledagen var over:

-  Ja, jeg vet hva det handler om når alt går i vasken. Det er ikke tapet av ting og materiell velstand som betyr mest. Det er hvordan folk endrer syn på deg og hvordan du ender med å se på deg selv.

Amerikanske anmelderne synes referansen til Enron, Worldcom og de andre finansboblene som brast i børskrakket i 2001, er morsom. Men ellers har det manglet på lovord om filmen, som Carrey beskriver som en komedie med alvorlige undertoner.

-  I turbulente tider må vi skuespillere gi folk noe å le av, sier Carrey om filmen som er en ny versjon av klassikeren fra 1977.

Jim Carrey er i superhumør når han møter europeiske journalister i Berlin. Overgangsalderens depresjoner var han ferdig med da han var 30.

15 år som stand up

-  Jeg jobbet 15 år som stand up i klubber. Så jeg vet hva hardt arbeid er. Jeg venter ikke at folk skal le av meg hele tida. Det verste i verden er folk som være morsomme. Men jeg er blitt mer vant til å være en offentlig person.

Faren var hans store forbilde som komiker. Carrey kaller ham «verdens morsomste mann» - en rolle han nå må være på god vei til å overta.

Som ung var Jim klassens klovn. Han elsket å underholde. En av lærerne hans ville bruke pedagogiske metoder for å stoppe ham da han apet etter musikk bakerst i klasserommet.

-  Kom her og gjør det foran alle, du Jim, sa hun, og håpet at kvikkasen skulle få en lærepenge. Men hele klassen elsket Jim.

-  Det var som å komme til himmelen for meg. Jeg kom rett inn i skolens juleavslutning. Etter det var det ingen vei tilbake. Jeg bare måtte bli moromann.

NYINNSPILLING: I den nye versjonen av 1970-talls-komedien «Fun with Dick and Jane» spiller Jim Carrey mot Téa Leoni («Spanglish», «JurassicPark III» og «Hollywood Ending»).