Ny musikal

Stjernespekket album klart etter 20 år

Ragnar Bjerkreim har fått med seg et kremlag av norske artister som synger sanger fra havets bunn.

EN BEGIVENHET: Komponist og tekstforfatter Ragnar Bjerkreim har skrevet musikalen «Himmel under hav, songar frå Underwater Bar». Det må sies å være en aldri så liten begivenhet, for det er ikke ofte nye musikaler av det formatet ser dagens lys. Foto: Anders Grønneberg
EN BEGIVENHET: Komponist og tekstforfatter Ragnar Bjerkreim har skrevet musikalen «Himmel under hav, songar frå Underwater Bar». Det må sies å være en aldri så liten begivenhet, for det er ikke ofte nye musikaler av det formatet ser dagens lys. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny dobbelt-cd skaper oppmerksomhet i disse dager. Den ferske musikken til musikalen «Himmel under hav, songar frå Underwater Bar» er ute, og gir en audiovisuell forsmak på musikalen som kommer.

- Planen er at musikalen etter hvert skal bli ferdig utviklet og framført i en full scenisk oppsetting. Verket kan også bli framført som en ren konsert, sier den kjente komponisten.

20 år på bunnen

Ragnar Bjerkreim (62) står blant annet bak musikken til filmene om «Kamilla og tyven» og «Jakten på nyresteinen» og tv-serien om Thor Heyerdahl, «The Kon-Tiki Man». Han har deltatt på 22 album, og det er enklere å ramse opp de artistene han ikke har samarbeidet med.

PÅ GLATTISEN: Anders Baasmo og Ragnar Bjerkreim (til h.) er ikke mye tess på blankisen, men under vann er de som to fisker. Foto: Anders Grønneberg
PÅ GLATTISEN: Anders Baasmo og Ragnar Bjerkreim (til h.) er ikke mye tess på blankisen, men under vann er de som to fisker. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Nå er han ferdig med et ambisiøst prosjekt som ble unnfanget for 20 år siden.

- Jeg er opptatt av vannet, døden og alle de skjebnene havet har slukt. Det er bakgrunnen for «Himmel under hav», en fascinasjon som ikke slipper - og så er blitt til denne musikalen, sier komponisten med det gutteaktige ansiktet og vennlige, milde vesenet.

DET NORSKE: - Denne musikalen vil kle Det Norske Teatret, sier Anders Baasmo (t.v), som er med på albumet som med sanger fra musikalen «Himmel under hav, songar frå Underwater Bar» av Ragnar Bjerkreim. Foto: Anders Grønneberg
DET NORSKE: - Denne musikalen vil kle Det Norske Teatret, sier Anders Baasmo (t.v), som er med på albumet som med sanger fra musikalen «Himmel under hav, songar frå Underwater Bar» av Ragnar Bjerkreim. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Sammen med skuespiller Anders Baasmo sklir han over speilglatt is, og redningen blir en krakk i parken med det velklingende navnet «Idioten».

Varme, håp og kjærlighet

De to sitter på en liten høyde i hovedstaden og reflekterer over handlingen i musikalen, som utspiller seg på bunnen av Nordsjøen i Underwater Bar. Sangene og samtalene i baren tar opp mange store spørsmål i livet:

- Det gode og det vonde, krig, fattigdom og rettferdighet, sier Bjerkreim, og legger til:

- Det blir sunget om økonomi, klima, emigrasjon, teknologi sorg, sjukdom og død. Men midt i alle de vanskelige temaene klinger det også sanger om varme, håp og kjærlighet.

- En lissepasning

Tolv artister er med på plata, vi nevner i fleng: Anne Vada, Hildegunn Gjedrem, Kari Bremnes, Bjørn Eidsvåg, Anders Baasmo, Julie Ervik, Odd Einar Nordheim, Pål Rake, Tom Roger Aadland, Hege Bjerk, Jannike Kruse, Helene Bøksle.

UNDER VANN: Kari Bremnes er med på undervannsprosjektet «Himmel under hav».
UNDER VANN: Kari Bremnes er med på undervannsprosjektet «Himmel under hav». Vis mer

- Det Norske Teatret (DNT) er flinke med musikaler, sier Baasmo, og legger til:

- Dette er en musikal som ville kledd den store scenen der. Det kunne blitt en spektakulært og scenisk underverden. En verden under vann, det er jo en lissepasning til en regissør, scenograf og koreograf - en skikkelig godtepose

SYNGER: Bjørn Eidsvåg er med å synger på albumet. Foto: Torbjørn Berg
SYNGER: Bjørn Eidsvåg er med å synger på albumet. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Baasmo sier at det frister å være med videre, dersom han skulle finne tid og at det blir en realitet.

- Ragnar og jeg er naboer, og da han nevnte musikalen på en dugnad, slo jeg til. Jeg driver jo vanligvis ikke så mye med sangteater. Ideen er spenstig og original, og sangene som er med er flotte, og skulle det passe med min hektiske timeplan, så utelater jeg ikke å være med. Dette er et prosjekt jeg støtter og har tro på, sier han.

Byen med baren

Ideen til Ragnar Bjerkreim, som Ingvar Hovland medvirket til på tekstsiden, må være en drøm for en teaterregissør. Vi befinner oss i en enorm glasskule på havbunnen. Der er de druknede: sjømenn, nordsjøarbeidere, dykkere, flyktninger og fiskere - og de møtes i baren over en drink og noen sanger.

BARTENDER: Tom Roger Aadland er samlingspunktet i Underwater Bar, i dypet av Nordsjøen. Foto: Gitte Johannessen / NTB
BARTENDER: Tom Roger Aadland er samlingspunktet i Underwater Bar, i dypet av Nordsjøen. Foto: Gitte Johannessen / NTB Vis mer

- Jeg forsøker å speile samfunnet, infrastruktur og det som binder oss sammen. Monsterstrømledninger, internettkabler og rør med gass og olje strekker seg forbi byen og baren, som de døde hekter seg på og dermed får det de trenger. Mat og drikke får de fra gamle forlis.

- 20 år, det er lang tid?

- Ja, med det er de siste tre-fire åra jeg for alvor har arbeidet med stykket.

- Jeg har skrevet noter i bunker som flere telefonkataloger i høyden. En kjempejobb. Nå er jeg i dialog med et teater, men det er ennå ikke klart om og når det blir en musikaloppsetning.

Et skjebnefellesskap

Artistene som deltar på plata kan være aktuell med rollene som sine karakterer i musikalen. Dagbladet har fått beskjed fra flere av dem at de ønsker det, dersom det passer i deres kjøreplan.

SAMARBEIDER: Helene Bøksle er en av tolv sangere på plata. Foto: Thomas Andersen
SAMARBEIDER: Helene Bøksle er en av tolv sangere på plata. Foto: Thomas Andersen Vis mer

- Å plassere dette samfunnet på havets bunn, gir fortellingen en eksotisk ramme med klare referanser til det mytiske landet Atlantis, sier Bjørn Eidsvåg, som ikke ser bort ifra at han vil takke ja til å være med i musikalen.

Kari Bremnes sier at hun har stor sans for Bjerkreims univers, og at «det kan bli et virkelig originalt prosjekt».

En svært sentral skikkelse i musikalen, er bartenderen, som Tom Roger Aadland har lånt stemmen til:

- Det er en flott idé å løfte fram skjebnefellesskapet til alle som har satt livet til i Nordsjøen gjennom tidene. Jeg er griseheldig som har fått drømmerollen som en klok, syngende bartender.

Operapuben i Oslo

Underwater Pub på St. Hanshaugen var i mange år et legendarisk vannhull, som har inspirert Bjerkreim og hans bar og univers på havbunnen. Anders Baasmo vanket mye der i yngre dager.

MUSIKAL: - Jeg er helt sikker på at dette kan bli veldig spennende og utfordrende å gjøre på en scene, sier Jannike Kruse.
MUSIKAL: - Jeg er helt sikker på at dette kan bli veldig spennende og utfordrende å gjøre på en scene, sier Jannike Kruse. Vis mer

Jannike Kruse som gestalter en omkommet helikopterpilot, forteller at også hun har gode minner fra puben der.

- Jeg har også et nært og nostalgisk forhold til det stedet som faktisk var Underwater Pub, hvor jeg var ukentlig en periode, sammen med kollegaer og venner og hørte på live operaopptredener.

- Fortvilelsen og panikken

Unge Hege Bjerk synger offshorearbeiderens sanger. Bjerkreim vil ikke trekke fram noen, men nevner likevel sangtalentet fra The Voice.

Hun forteller at hun er blitt fascinert av dette universet:

- Det er en sterk historie med viktige temaer: livet og døden, tro og tvil, savn og fortvilelse, miljø og ikke minst kjærlighet. Jeg blir rørt av teksten på «Ta mi hand», skrevet av Ingvar Hovland, som er en av låtene jeg synger på.

- Den fortvilelsen og panikken som ligger i ordene, og samtidig et ørlite håp om at det finnes en redning - det gir sterkt inntrykk.

Mistet ektemannen sin

Ved siden av orkesterleder Bjerkreim, er det et vell av kjente musikere som deltar, som Eivind Aarset, Rune Arnesen, Gjermund Silset og David Wallumrød i tillegg til et stort kor. Bak de 12 solistene og rolleinnehaverne står om lag 30 korister.

KJENT PÅ SAVN: - Jeg har selv mistet min mann, sier artisten Anne Vada, som er med på å hylle de druknede døde. Foto: Knut Falch
KJENT PÅ SAVN: - Jeg har selv mistet min mann, sier artisten Anne Vada, som er med på å hylle de druknede døde. Foto: Knut Falch Vis mer

Anne Vada spiller en pårørende, og forteller at hun selv har opplevd et slikt tap:

- Jeg har selv mistet min mann, og vet at det gjør veldig vondt. Håper jeg på den måten har bidratt med noe ekstra og ekte i formidlingen av en vakker tekst og melodi som beskriver det dype savnet når en man elsker går bort, og man blir alene: «Uten deg står eg igjen».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer