Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stø debut

Eirik Ingebrigtsens debutroman synes tuftet på tanken at mennesket er et vesen som først og fremst fortjener sympati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blikket som hviler på de vindskjeve og hvileløse personene i romanen, er rørende velvillig og ømt, og det språklige overskuddet gjør «Vesen» god å lese.

Betrakteren

«Vesen» er en på-veien-roman der hovedpersonens bilreise skaper - - ofte litt odde - møter mellom mennesker og steder. Etnologistudenten Greger må ta en pause fra hovedfaget da kjæresten forlater ham etter seks år. Han setter seg i bilen og kjører dit veien bringer ham. Første stopp er som jordbærplukker hos en bonde som er lidenskapelig opptatt av ufoer. Deretter går turen nordover til ei lita bygd der den forsiktige studenten skal selge rein-gjøringsmaskiner. Åpen møter Greger menneskene rundt seg. Betrakter dem. Men aller mest søker han innover i seg selv, bearbeider fortida og tenker på framtida.

Det er alltid fristende å plassere en debutant i selskap med litterære åndsfrender. Under lesningen av «Vesen» gikk assosiasjonene til Kyrre Andreassen for Ingebrigtsens evne til å gi skildringene varme og lokalkoloritt, og til Erlend Loe for humoren og alvoret knyttet til temaet «den frustrerte student». Språket i romanen er dessuten sikkert og godt, mykt og duvende, og Ingebrigtsens evne til å se mennesker gjør boka spesiell.

Underholder

Gregers introverte søken blir tidvis litt omstendelig og langsom, men samtidig illustrerer bevegelsen bokas tematikk. Vi må tåle stillstand for å finne ro, og vi må finne ro for å kunne være til stede fullt og helt.

Først da får tilværelsen den gode tyngden, først da blir den meningsfull. Eirik Ingebrigtsens roman både underholder og beveger og er en debut som lover godt.

Hele Norges coronakart