KLASSISK KØ:  Folk sto i kø i timesvis for å få med seg åpningen av Risør Kammerfestival tirsdag. Festivalens dronning Turid Birkeland smiler. Foto:Anders Grønneberg
KLASSISK KØ: Folk sto i kø i timesvis for å få med seg åpningen av Risør Kammerfestival tirsdag. Festivalens dronning Turid Birkeland smiler. Foto:Anders GrønnebergVis mer

Sto i seks timers festivalkø

Hvem skulle tro at folk sto i kø en halv dag for å få billett til åpningskonserten for Risør Kammerfest.

||| RISØR (Dagbladet): Er Turid Birkeland Norges hippeste festivalsjef?

Fant tonen For i Risør sto folk i kø foran kirken før klokka 12 for å få billett og gode plasser før konserten tirsdag kveld.

Men det slapp hennes gamle politikervenner.

Ekspolitikerne Turid Birkeland og Øystein Djupedal - sammen med kulturminister Anniken Huitfeldt fant kammertonen på festival i går kveld.

 20 år i sommervarmen, men Risør Kammerfest kaller likevel jubileumsfestivalen for «Eksil».

NY SJEF: Henning Kraggerud åpnet jubileumsfestivalen, og overtar som kunstneriske leder når Leif Ove Andsnes slutter.
NY SJEF: Henning Kraggerud åpnet jubileumsfestivalen, og overtar som kunstneriske leder når Leif Ove Andsnes slutter. Vis mer

Men det var i hvert fall intet eksil for gamle politikervenner:

Sommeridyll SVs Øystein Djupedal, nå fylkesmann i Aust-Agder, kulturminister Anniken Huitfeldt og festivalsjef og ekskulturminister Turid Birkeland skinte med sørlandssola da festivalen åpnet tirsdag kveld.

-Vi har et fantastisk program i år som speiler temaet «Eksil», sier Turid Birkeland.

Hun er kledd i hvit sommerkjole og priser en idyllisk midtsommer i den vakre kystperlen Risør.

Nye koster Enkelte festivalgjengere har stått i over seks timer i kø for å sikre seg billetter og gode plasser i den hvitmalte kirken.

400 publikummere har tønnesildet seg sammen og tar imot Henning Kraggerud, som leder Risør Festival Strings i åpningskonserten.

KOLLEGER: Kulturminister Anniken Huitfeldt og fylkesmann Øystein Djupedal  på festival.
KOLLEGER: Kulturminister Anniken Huitfeldt og fylkesmann Øystein Djupedal på festival. Vis mer

Kraggerud blir også ny kunstneriske leder når Leif Ove Andsnes trekker seg.

Ildsjel og sjef Andsnes ble far for lille Sigrid for to uker siden, og har i realiteten trukket seg, men han kommer seinere denne uka, lover Birkeland.

Hun åpnet kammerfestivalen i 1997 som kulturminister, og har siden vært ildsjel der — de siste åtte åra som festivalsjef.

-Nå kaster også jeg inn håndkleet. Henning Kraggerud og Per Erik Kise Larsen, direktør Det Norske Kammerorkester overtar — mens Lars Anders Tomter fortsetter.

Konsert i havet Høydepunktene står i kø for Birkeland denne uka, men er det én begivenhet hun virkelig vil rope ut, er det konserten på Stangholmen.

-Det blir Norges største konsert på et fugleberg, sier hun.

PÅ FESTIVAL: Kulturminister Anniken Huitfeldt og Risør-ordfører Knut Henning Thygesen på åpninga.
PÅ FESTIVAL: Kulturminister Anniken Huitfeldt og Risør-ordfører Knut Henning Thygesen på åpninga. Vis mer

I sin åpningstale roste kulturminister Huitfeldt kammerfestivalen for å være et fyrtårn — ikke bare i norsk, men også internasjonal sammenheng.