Stø kulturpolitikk

Kulturrådets maktposisjon bør problematiseres.

KULTURDEBATT: «Jeg mener kulturlivet kan senke skuldrene og ha forventninger om en mindre toppstyrt kulturpolitikk med større bredde», skriver artikkelforfatter Olemic Thommessen (bildet). Foto: Thomas Rasmus Skaug
KULTURDEBATT: «Jeg mener kulturlivet kan senke skuldrene og ha forventninger om en mindre toppstyrt kulturpolitikk med større bredde», skriver artikkelforfatter Olemic Thommessen (bildet). Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Debattinnlegg

I Dagbladet mener Arnfinn Bjerkestrand at kulturlivet går en usikker framtid i møte om Høyre havner i kulturdepartementet. Jeg mener kulturlivet kan senke skuldrene og ha forventninger om en mindre toppstyrt kulturpolitikk med større bredde.

Høyre har støttet nesten alle økningene i kulturbudsjettene gjennom den rødgrønne perioden, i tråd med Bondevik II sine målsettinger. Vi har imidlertid prioritert annerledes innenfor rammen, og foreslått en styrking av det frie kulturfeltet. Samtidig som budsjettene har økt har også regjeringen sentralisert makt til tunge Oslo-institusjoner som Kulturrådet, Filmens hus og Nasjonalbiblioteket. Regjeringen har også skjerpet de innholdsmessige føringene der integrering, likestilling og nasjonale jubileer har vært forventet fulgt opp. Til sammen betyr dette en betydelig maktkonsentrasjon som bør problematiseres. Dette handler ikke om politisk styring, men om den maktposisjon, eksempelvis Kulturrådet, får i betydningen definisjonsmakt for kvalitet. Dette mener Høyre er en utvikling i gal retning.

Hva som er god kunstnerisk kvalitet, og avveiningen av hva som skal gi den enkelte søknad støtte, er avveininger hvor et besluttende utvalg vil tilstrebe å jobbe seg fram til en felles forståelse, i alle fall om noen hovedgrep. Slik må det være, ikke minst for å håndtere en stor søknadsmasse. Høyre mener det er en fare for å få herskende smaksretninger og konserverende tenkning om tildelingene, og at alternative miljøer for slik vurdering er sunt.

Jeg er enig i at det er behov for opprydding i det rytmiske feltets jungel av tilskuddsordninger. Spørsmålet er hvor langt byråkratiargumentet kan trekkes. Kulturlivet må ha en indre dynamikk gjennom et stort mangfold. Mister en det, mister en også de prosessene som gjør kulturlivet viktig i samfunnsdebatten. Kulturpolitikken under denne regjeringen har handlet om mer penger til stadig færre beslutningstakere, og et økt politisk press gjennom tildelingsbrevene. Høyre ønsker en annen kurs der et sterkere kulturliv er målsettingen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.