Sto på hodet i protest mot Eia

Aktivist skapte hodebry da Eia skulle motta ytringsfrihets-pris.

PROTESTERTE: Lisa Dillan demonstrerte mot at Harald Eia skulle få Fritt Ords Honnørpris for programmet «Hjernevask» ved å stå på hodet. Foto: Nina Hansen
PROTESTERTE: Lisa Dillan demonstrerte mot at Harald Eia skulle få Fritt Ords Honnørpris for programmet «Hjernevask» ved å stå på hodet. Foto: Nina HansenVis mer

I dag mottak Harald Eia Fritt Ords Honnør og 100 000 kroner for NRK-serien «Hjernevask». Juryens begrunnelse er at serien utløste «en av de heftigste debattene om forskning i nyere tid».

Men på vei inn til prisutdelingen møtte Harald Eia en dame som ikke var like entusiastisk til hans metoder.

Stående på hodet kritiserte Lisa Dillan Eia for løgn, manipulasjon, og for å ha vært «ekkel mot forskere».

- Personlig Dillan driver bloggen headstanding.wordpress.com, der hun står på hodet foran mennesker hun ønsker å kritisere. Dillan har tidligere demonstrert foran Siv Jensens kontor og det svenske kongelige bryllupet til Victoria og Daniel.

- Jeg kritiserer Eias metoder. Undersøkende journalistikk handler om å søke objektiv sannhet. Dette var tydeligvis ikke Eias mål. Han ville lage underholdende tv, sier Dillan til Dagbladet.

Eia sto tålmodig og hørte på Dillan før han gikk inn for å motta prisen.

Overfor Dagbladet innrømmer Eia at den siste tidas kritikk, uavhengig av Dillans stunt, har vært krevende å håndtere.

- Kritikken har vært veldig personlig, sier Eia.

- Leit Da Eia mottok prisen fortalte han åpenhjertig om hvordan han har opplevd debatten.

- Jeg har fått kjørt meg. Blant annet anklaget min gamle professor meg for å være «nyfrelst». Det er leit å bli avvist på den måten, sa Eia fra talerstolen, og la til:

- Det går inn på meg. Jeg er jo en person som vil bli likt av alle. Derfor blir jeg enda gladere enn jeg hadde trodd av denne prisen.

- Sto skolerett Overfor Dagbladet presiserer humoristen og sosiologen at hans uttalelser ikke må bli oppfattet som klaging, men at kritikken ikke alltid har vært relevant.

- Det har gått på personlighet, psykologi og personlig ideologi. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har måttet stå skolerett og snakke om hva jeg stemmer, sier Eia, som vil dele prisen og pengene med «Hjernevask»-kollega Ole-Martin Ihle.

Eia håper utmerkelsen vil bidra til å nyansere bildet som har blitt skapt av «Hjernevask».

- Prisen blir stående i alle faktabokser og på Wikipedia. Jeg håper den vil ha noe å si for hvordan folk vil vurdere programmet i ettertid.

- Dumt Men til tross for at han syns kritikken har blitt for personlig, innrømmer Eia at serien til tider gikk for langt.

- Vi gjorde flere dumme ting i serien, blant annet at vi ikke spilte med helt åpne kort i første intervjurunde. Det var dumt, og det skulle jeg gjerne gjort om igjen, sa han fra talerstolen.

Juryen poengterte at de vurderte Eia og programmet uavhengig av denne problemstillingen.

- Vi tar ikke stilling til de journalistiske metodene tatt i bruk. Vårt anliggende er dristige innspill i den offentlige debatten, sa Grete Brochman, styremedlem i Fritt Ord, da hun overrakte prisen.