Stødig julelatter

«Julelatter 2012» er solid, om ikke alltid spennende.

HOHOHO: Morten Grøtnes og Jonas Rønning deler ut humorgaver i «Julelatter 2012». Foto: Latter
HOHOHO: Morten Grøtnes og Jonas Rønning deler ut humorgaver i «Julelatter 2012». Foto: LatterVis mer

SHOW: Jonas Rønning er en av Norges mest erfarne standup-komikere, Morten Grøtnes er hans langvarige samarbeidspartner.

Begge er veteraner fra Hønefossrevyen, og de har også tidligere samarbeidet i duoshow (under tittelen «Et Fønny Sjov», Victoria Teater i 2007).

«Julelatter 2012»s to komikere er med andre ord vel bevandret på humorscenen, og de bruker et bredt utvalg av fagets teknikker i showet, som ligger nærmere revy enn standup.

Jul igjen Juletematikken er, i nokså stor grad, fulgt opp. Det meste er tilpasset et generelt julebordspublikum, og med de fleste vitsene er rettet mot A4-publikummeren; han som irriterer seg litt over det stress og kav, den materialisme og den svigermor det blir litt mye av i sesongen som kommer.

Muligens som en konsekvens av dette blir også showet en smule masete til tider.

Flere av numrene har grimaser som viktige effekter, mange av dem er i overkant støyende («Kirkens Nødhjelp» i aller størst grad). Av og til tenker en at «Julelatter 2012» retter seg mest mot dem som ikke synes førjulstida er oppjaget nok.

Men her er også mye å glede seg over.

Grøtnes & Rønning har selv skrevet alle showets tekster (med innspill og assistanse fra Elina Krantz, Vemund Vik og Bror Andersen), og det meste er solid, selv om ikke alt er like spennende eller overraskende.

Høydepunkter Et soleklart høydepunkt, sesonguavhengig sådan, er «Medium Pluss», som demonstrerer hvor vanskelig det kan være å være åndelig i flerspråklige sammenhenger.

Et motivasjonsforedrag slik det kan arte seg i Nord-Korea («Ingen kos, ingen Kim») vil også fryde mange, og «Kongen av Facebook» (om hva som kan skje når - eller om - Harald Rex får seg Facebookprofil) har potensiale til å vekke latter.

Slektskapet til Odd-Magnus Williamsons falske Twitterprofil (og bok) «Kongen din» er nærmest ikke-eksisterende: Jonas Rønnings Kong Harald er utarbeidet over flere år, og de som tidligere har sett ham parodiere kongen vil dra kjensel på mange av ideene, selv om selve teksten er ny.

Morten Grøtnes' «En Juleopera» er også fornøyelig, og han får samtidig vist stemmekontroll og -bredde.