Stødig krønike

«1900. Morgenrød» er stødig og solid fortellerkunst, men den har ikke den språklige spensten og treffsikkerheten som kjennetegner Gunnar Staalesen på sitt beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er neppe egnet til å overraske noen at Gunnar Staalesen innleder sin planlagte trilogi om det 20. århundret med et mord. At han lar drapet bli begått natta mellom dette og det foregående århundret, er i og for seg heller ikke uventet. Staalesen er krimforfatter, og fornekter seg som sådan ikke i dette mer pretensiøst anlagte bokprosjektet.

Den myrdede er hjemmehørende i det bedre borgerskap i Bergen. Han blir funnet drept hjemme etter et tidlig oppbrudd fra et maskeradeselskap hos en annen av det bergenske forretningslivs toppfigurer. Denne mannen er en spillernatur, og her har han utfordret skjebnen ved å opptre i selskap med en annen kvinne enn sin hustru.

Krimgåte

Dette mordet, samt den myrdedes kvinnelige følge, som hurtig avsløres å være hans elskerinne, slynger seg som en rød tråd gjennom hele dette voluminøse bindet hvis handling strekker seg fram til høsten 1932. Den antatte gjerningsmann begår selvmord under pågripelsen, men både politi og andre involverte mer enn aner at det er tale om feil person. Likevel blir saken henlagt, ikke minst fordi videre etterforskning kan føre til enda flere pinlige avsløringer. Men drapet vedblir å spøke i politietterforskernes bakhoder i år etter år, og forfatteren minner oss stadig på det. Hvem den skyldige er, får vi aldri direkte å vite, men sporene blir likevel tydelige nok til at enhver som kan legge sammen to og to, kan gjette seg til gåtens løsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer