Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Stoffet er for oppsiktsvekkende til å vente

Kong Haakon-biografi fremskyndes.

HISTORIE SOM HASTER: Tor Bomann-Larsen fremskynder sjette bind i biografiverket om kong Haakon. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
HISTORIE SOM HASTER: Tor Bomann-Larsen fremskynder sjette bind i biografiverket om kong Haakon. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Det sjette bindet i Tor Bomann-Larsens mastodontiske biografiverk om Haakon VII og hans samtid, om krigsårene 1940-45, var opprinnelig planlagt til neste år.

Men i dag kom meldingen om at boka vil komme allerede i høst.

Kortere periode Imidlertid vil den neste boka nå begrense seg til fire, skjellsettende måneder.

- Under arbeidet med nytt kildemateriale har det fremkommet stoff av såpass oppsiktvekkende karakter, at forfatter og forlag har funnet det nødvendig å vie et helt bind til månedene juni - september 1940, står det i pressemeldingen.

Hvem skal styre landet? - Kan du utdype hva som er så oppsiktsvekkende?
- Det går i utgangspunktet på selve den epoken det er snakk om, altså fra freden tar slutt i 1940 og til Terbovens tale den 25. september samme år. Jeg skriver altså et biografiverk over hundre år, og vier tre og en halv måned til dette bindet. Det er viktig for meg å skille det ut som en egen epoke hvor Norges stilling er veldig spesiell, sier Bomann-Larsen til Dagbladet.

- Går det på kongens egen rolle eller hva?
- En ting er kongen, det andre er landet han er konge for, der spørsmålet på dagsorden er: «Hvem skal styre landet? Det står på en måte står åpent hele perioden. Og det synes jeg fortjener en ny behandling på delvis nytt grunnlag.

- Er stoffet så oppsiktsvekkende at vi må forberede oss på å få kullkastet vår forståelse av Norges og kongens rolle i denne perioden?
- Jeg har selv fått mange nye erkjennelser. Resten får historikerne og publikum bedømme når boken foreligger. Men dette har tradisjonelt vært behandlet som en veldig perifer del av norsk krigshistorie - noe som sjeldent har vært inngående behandlet. Det legges en helt annen vekt på disse hendelsene her. Og i det ligger jo tilløp til en ny forståelse.

Leste «Mein Kampf» For øvrig kan vi bare spekulere i hva det er snakk om.

Forrige bind i serien - «Æresord», om opptakten til krigen - byr kanskje på en ledetråd?

Den skapte i alle fall betydelig virak da den kom, med sine avsløringer om at kong Haakon leste «Mein Kampf» godt og vel fire år før krigsutbruddet. Boka var full av røde understrekinger.

- Det er historisk interessant at kong Haakon leste den. Det er min vinkel på å beskrive 9. april og at kongen hadde en forutsetning for å se ideologisk på det som skjedde, sa Bomann-Larsen den gangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!