Stoldronninga

Oda er sendt i «stolen» i samtlige tre finalerunder - og har sluppet unna hver gang. Nå forbereder hun seg på en ny kveld på pinebenken.

Oda er sendt i «stolen» i samtlige tre finalerunder - og har sluppet unna hver gang. Nå forbereder hun seg på en ny kveld på pinebenken.

-  Jeg er jo blitt Idols stoldronning. Målet mitt er å havne i stolen fem ganger på rad - og overleve! Det har ingen andre klart, tror bergensjenta.

-  Det behøver faktisk ikke være så negativt. Maragaret Berger var jo i stolen annenhver gang. Og hun kom helt til Oslo Spektrum, sier Oda, og legger til at hun for moro skyld burde valgt låta «I\'m a Survivor» i kveld.

-  Men Destiny\'s Child er dessverre ikke norske, ler hun.

A eller O

Oda Evjen Gjøvåg er blitt såpass dreven i stol-gamet at hun leser på programledernes lepper hvilket navn de skal utrope til rundens taper - i kunstpausa før de uttaler navnet.

-  Sist fredag så jeg Guri Solberg forme munnen til en åpen vokal, men det var umulig å se om det var en «A» for Anders eller «O» for Oda. Heldigvis ble det ikke meg, forteller hun.

Runden før ble det en annen «A», nemlig Audun, som røk.

 STOL-DRONNING: -  Det er et nervepress, men nå jeg er blitt vant til det. Kanskje jeg kan sitte i stolen hele veien - og snappe seieren i Oslo Spektrum helt til slutt, drømmer Oda Evjen Gjøvåg. Foto: Steinar Buholm
STOL-DRONNING: - Det er et nervepress, men nå jeg er blitt vant til det. Kanskje jeg kan sitte i stolen hele veien - og snappe seieren i Oslo Spektrum helt til slutt, drømmer Oda Evjen Gjøvåg. Foto: Steinar Buholm Vis mer

-  Den kvelden var jeg mest sint og lei meg over å havne i stolen. Satt bare og stirret rett fram, mens tankene raste gjennom hodet.

-  Det var kanskje lettere å lese på leppene da Siri Helene røk ut?

-  Nei, for den gangen startet de med at jeg hadde berget meg. De andre to fikk nervepresset.

-  Stemmer ikke patriotisk

Oda har ikke alltid truffet ekspertenes hjerter. Men forrige uke mottok hun strålende tilbakemeldinger fra dommerne, og terningkast fem i Dagbladet og VG.

-  Like fullt ble det stolen?

-  Ja. Det spiller liksom ingen rolle om jeg synger bra eller dårlig, raskt eller rolig. Sist måtte jeg bare le, det var litt komisk. Jeg hadde gitt alt og levert bra. Likevel holdt det ikke.

-  Har du noen forklaring på hvorfor?

-  Mange har overdrevne forestillinger om bergensere og patriotisme. Bergensere stemmer på dem de liker best, tror nå jeg. Og selv er jeg neppe førstefavoritt. Mange har meg kanskje på sjette-/sjuendeplass.

Oda drømmer selvsagt om å gå hele veien. Men innerst inne tror 17-åringen en annen av Idol-finalistene går til topps:

-  Det blir Jonas som vinner. Jeg har sagt det til ham. Hvis vi diskuterer, sier jeg bare: «Hold kjeft, du vinner Idol», ler hun.

-  Men du har høye ambisjoner selv også?

-  Målet er å gi ut plate med egne tekster. Og siden jeg drømmer om internasjonal karriere, skriver jeg på engelsk.

Men Oda - som nå er annenklassing på gymnaset - vil ikke bare satse på musikk:

-  Jeg tar danselinja på skolen, og ønsker å gjøre karriere med en blanding av sang, dans og drama. Jennifer Lopez, Reese Witherspoon og Beyonce er tre som har klart det.

I første omgang satser Oda - som sier hun jobber hardt og derfor oppnår gode karakterer - på collegestudier i California.

Om Sandra & sex & sånn

I kveld er stjernen fra 2004-Idol, Sandra Lyng Haugen, medprogramleder. Oda og Sandra er ofte blitt sammenliknet.

-  Hvis folk synes vi likner hverandre, tar jeg det som en kjempekompliment. Jeg liker både utseendet og musikken hennes. Hun er tøff som tør skrive og synge på norsk. I likhet med meg satt hun ofte i stolen, og mange mente hun ikke var god nok. Men Sandra slo tilbake mot kritikerne på storbandkvelden. Da var hun bare best.

-  Sandra er blitt kritisert for å spille på sex?

-  Jeg vet, og det gjør meg oppgitt. Jeg skjønner ikke hva folk mener. Hvis man har en flott kropp, må man kunne vise den fram innen rimelighetens grenser. Sandra har ikke overdrevet i det hele tatt. De tar så feil person, sier Oda om kritikerne.

-  Hva tenker du selv om å spille på sex?

-  Jeg tenker så lite som mulig på det! Jeg mener, uansett hva du har på deg, så klarer folk å vri det til. Jeg prøver å være så mye Oda som mulig. Denne bransjen handler for mye om kropp. Jeg vil ikke bli assosiert med sånne holdninger. Det blir helt feil i en sangkonkurranse.

I STOLEN: Oda (t.h.) konstaterer at det er Siri Helene Erland som må forlate Idol etter første finalerunde, 3. mars. I midten sitter Audun Rensel.