Stoler ikke på nedlastingsliste

MSN Music kjenner seg ikke igjen i VG-lista.

(Dagbladet.no): Hver onsdag presenterer VG sin nye offisielle nedlastingsliste, basert på det de oppgir å være siste ukes salg av digitale musikkfiler fra iTunes, CDON, Phonofile og MSN Music.

Nå går en av disse aktørene hardt ut mot VG-lista. MSN ble aldri enig med GGF (som utarbeider lista for VG) om å levere sine salgstall, og reagerer sterkt på den lista som publiseres i dagens utgave av avisa.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i den. I november var i overkant av 300.000 nordmenn innom MSN Music. Det overrasker meg at våre tall ikke er mer i samsvar med den offisielle lista, sier portalsjef Helge Birkelund i MSN Norge til Dagbladet.no.

- Stemmer ikke overens

GGF får ikke tall direkte fra MSN Music i Norge.

I stedet har GGF et samarbeid med amerikanske AC Nielsen Soundscan, som gir dem norske salgstall for flere aktører - blant dem MSN Music - uten at dette oppgis i VGs kildehenvisning i dag.

Ifølge VG er det meningen at AC Nielsen skal krediteres, men dette har foreløpig ikke skjedd på grunn av en intern svikt.

- Jeg sitter med en rykende fersk liste over de mest solgte artistene i forrige uke, men jeg får ikke det til å stemme overens med hva VG presenterer som de mest solgte låtene. Derimot passer det bra med salget for to uker siden.

KRANGEL OM LISTE: Ane Brun og Madrugada-duetten «Lift Me» topper VGs nedlastingsliste. Nå stiller MSNs portalsjef spørsmål ved listas troverdighet. ARKIVFOTO: AGNETE BRUN
KRANGEL OM LISTE: Ane Brun og Madrugada-duetten «Lift Me» topper VGs nedlastingsliste. Nå stiller MSNs portalsjef spørsmål ved listas troverdighet. ARKIVFOTO: AGNETE BRUN Vis mer

- Jeg er veldig positiv til VG-lista, men kritisk til hemmelighetskremmeriet. Forøvrig noterer jeg meg at Röyksopp solgte til en femteplass på MSNs lister i forrige uke, at de er på syvendeplass hos iTunes, men ikke på topp ti hos GGFs liste, sier Birkelund.

MSN ønsker ikke å delta på VGs nedlastingsliste, ifølge Birkelund fordi de er uenige om presentasjonsform. MSN Music ønsker blant annet flere lister, ut fra forskjellige sjangre og kategorier.

- Vi er uenige om presentasjonsformen av listen. Vi har hatt en god dialog med GGF, men det overrasker oss at det nå presenteres en liste som vi i utgangspunktet har sagt nei til å delta på, hvor det er mangelfull kildehenvisning og hvor vi ikke kjenner oss igjen i listeplasseringene som presenteres, sier Birkelund.

Misfornøyd Fiskvik

Birkelund vil ikke forsøke å hindre at tallene kommer ut via det amerikanske selskapet, men mener det hadde vært en stor fordel for listas troverdighet om tallene kom direkte fra de norske leverandørene som selger musikken.

- Vi har ikke noe ønske om å gå i mot GGF, men vi har et ønske om at de hører på oss og jobber for at man kan presentere en salgsliste som er bra for de som er opptatt av musikk, og som vil gavne norske musikere på lengre sikt, sier han.

Sæmund Fiskvik i GGF er svært lite fornøyd med Birkelunds utspill.

- Hvis han tviler på at våre MSN-tall er riktige, så får han da bare rapportere direkte her i Norge, så skal vi bruke hans egne tall. Det vil han ikke. Jeg syns det er litt pussig at mannen mistenkeliggjør våre MSN-tall, og samtidig nekter å rapportere de tallene han selv sitter på, sier han til Dagbladet.no.

Ferskt og korrekt

Fiskvik mener MSN først og fremst setter seg på bakbeina fordi lista publiseres i VG.

- Når det gjelder presentasjonsform så er det tydelig at den eneste han er uenig i at dette distribueres til VG. Det koker ned til sutring over at en portalkonkurrent av MSN har lista, mener han.

- Tallene dere opererer med er ferske?

- De er ferske, og jeg stoler på at de AC Nielsen-garanterte tallene også er korrekte. Vi manipulerer ikke, sier Fiskvik.

- Men blir det ikke vanskelig å få til en korrekt liste når noen rapporterer direkte til dere, mens andre tall går via Nielsen Soundscan?

- Jeg syns ikke jeg trenger å redegjøre for alle aspekter ved hvordan vi kommer fram til lista. Vi kompilerer ved et spesialdataprogram, der alle rådata puttes inn. Det er tilsvarende det vi bruker for å komme fram til listene som viser salg over disk.

- Jeg kan ikke kommentere hvilke data Birkelund kaster bort tida si på å studere som portalsjef, sier Fiskvik.

KRITISERER GGF: Helge Birkelund i MSN er ikke imponert over VGs nye nedlastingsliste.
AVVISER KRITIKKEN: GGFs Sæmund Fiskvik mener tallene nedlastingslista presenterer er korrekte.