DEBATT

Debatt: Helse-Norge og fastlegeordningen

Stoler ikke på norske leger

Mange frykter at økt innvandring skal overbelaste det norske helsevesenet. Arbeidsinnvandrere har andre bekymringer.

NY STUDIE: Polske arbeidsinnvandrere føler de ikke tas på alvor, og derfor ikke får den samme legehjelpen som de er vant med fra hjemlandet. Foto: Tore Wuttudal / NTB Scanpix
NY STUDIE: Polske arbeidsinnvandrere føler de ikke tas på alvor, og derfor ikke får den samme legehjelpen som de er vant med fra hjemlandet. Foto: Tore Wuttudal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Østeuropeiske arbeidsinnvandrere er bekymret for tvilsom kvalitet på helsetjenestene som de tilbys av den norske velferdsstaten. De bruker heller egne penger på helsereiser til hjemlandet. Der kjøper de private helsetjenester for å få medisinsk behandling som de kan feste tillit til.

Resultatet er at østeuropeerne har et betydelig underforbruk av norske helsetjenester, til tross for at de betaler de samme skattene som norske statsborgere og har de samme rettighetene til medisinsk bistand. For den norske velferdsstaten betyr det store innsparinger, men samtidig at den mister legitimitet blant innvandrerne.

I en nylig publisert studie i Nordisk tidsskrift for helseforskning forteller polske arbeidsinnvandrere om sine møter med det norske helsevesenet, og hvorfor det så ofte skjærer seg. De føler de ikke tas på alvor, og derfor ikke får den samme legehjelpen som de er vant med fra hjemlandet.

En viktig forklaring er det norske fastlegesystemet, der fastlegen har rollen som allmenn medisinsk ekspert (allmennspesialist). For de polske pasientene, som i hjemlandet er vant med å oppsøke spesialister også for mindre plager, er dette et lite troverdig system. Kan du alt, kan du egentlig ingenting, som en av informantene påpekte. I praksis ser polakkene derfor fastlegen først og fremst som en litt vanskelig portvakt på vei inn til det «ordentlige» helsevesenet – spesialisthelsetjenesten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer