Stoler på Horn

På kulturminister Ellen Horns bord ligger et forslag fra forgjengeren Åslaug Haga om å kutte filmstøtten til Norsk Film AS.

- Jeg forholder meg til den nåværende statsråden, som har bedre forstand på dette enn den forrige, sier selskapets direktør Tom Remlov.

Men det er altså ikke bare på julebord og nachspiel i filmbransjen det nå ropes på død over Norsk Film AS. Den forrige regjeringen var klar til å fremme et forslag som i praksis innebærer slutten for det statseide produksjonsselskapet, i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i mai.

- Situasjonen er en annen nå og det er da pussig å drive statsrådsarbeid på overtid, sier Remlov om Hagas avsløring av hva hun ville ha gjort hvis hun hadde fått fortsette.

Stortinget forventer imidlertid et forslag om endringer i filmstøtten også fra den nye regjeringen. Muligens vil Ellen Horn tenke over saken til neste års statsbudsjett legges fram på høsten.

Både Høyres mediepolitiske talsmann, Trond Helleland, og Senterpartiets kommende medlem av Stortingets kulturkomité, Anne Enger Lahnstein, stiller seg helt åpne til et forslag om å frata Norsk Film AS sin produksjonsbevilgning.

Hagas forslag går ut på å flytte all statlig filmstøtte - fra Norsk Film AS, Audiovisuelt Produksjonsfond og Norsk Filminstitutt - til et helt nytt fond. Forslaget innebærer også en ny konsesjonsavgift for TV2 på flere titalls millioner, øremerket til dette fondet.

NEDLEGGES?- Jeg tar det ikke personlig, sier Norsk Films direktør Tom Remlov om den forrige regjeringens forslag om ålegge ned selskapet.