Stolt, hvit og ellevill Otto

Omgitt av gode profesjonelle hjelpere vokser Otto Jespersen ut av sin egen verbale tvangstrøye på scenen.

SHOW: Han tar sjanser og slår seg løs i både dans og sang. I hvert fall innimellom. Og da er det nesten morsomst.

Når dette nye showet først har fått tittelen «Stolt, hvit og vanskelig», gir det seg selv at det er president Bush som introduserer hovedpersonen Otto Jespersen. Hvem ellers? Og gjett om han og alle andre hvite og vanskelige middelaldrende menn får sitt.

Ikke nådig

Jespersen er som kjent ikke nådig når han først har innstilt sitt munnhoggeri på frontalangrep. Fordommer og myter teppebombes tett og presist til de flater helt ut. Denne gang har han dessuten assistanse hos medforfatterne Alice Sommer og Anne Bjørnstad og profesjonelt scenisk korrektiv i instruktøren Marit Moum Aune og John-Kristian Alsaker.

Tekstene er strammere, innfallene frodigere og hovedpersonen selv merkbart tryggere.

Sekvensen om Bush, USA og The American Way of Life (grilling, silikonpupper og bankranernes nylonstrømper, hva har vi ikke lært?) toppes med presentasjonen av den fjernadopterte, overvektige Mike. Alle pengene fra fadder Otto går uavkortet til pizza, cola og særlig majones. Så er det samenes tur, og all verdens etniske musikkfestivaler, kongehuset, de eldre og til slutt begravelsesbyråene. Jespersen lager en råsleip figur av innehaveren av byrået «Trøste & Bære». Innimellom inntar han sofaen stolt og hvit med mørk dress, slips, sko og stemme. Når han ikke tar scenen og salen med sine karikerte figurer Birger og Barron Blod.

Sistnevnte stemmer selvfølgelig på KrF, det eneste partiet med Satan på programmet...

Burleskt

Humoren er burleskt brutal, men mest som kynismene begynner å fryse seg fast for alvor, bryter lekelysten og fantasien isen.

Spilleglade musikere som Stian Carstensen, Finn Guttormsen og Hans Graasvold går heller ikke av veien for å spille på verken hverandres eller helt andre strenger til latteren løsner, og Jespersen selv stemmer i.

Og med Jespersens innsats for nyskapende samtidsdans er i hvert fall lattermusklene nærmest grensesprengte.

På så mange vis er dette nye showet et stort skritt framover.

TRØSTE OG BÆRE: Otto Jespersen nå også som lettrørt begravelsesekspert.